Musikalen har väckt både glädje och allvar

”Den osynliga tråden” har gjort en för många osynlig verklighet synlig: Ungdomars utsatthet på nätet. Men trots allvaret är Musikalkompaniets pjäs fylld av glädje: ”Helt makalöst roligt”.

Hela ensemblen "andas föreställningen", ett gemensamt fokus för att varje gång ge publiken bästa möjliga version av "Den osynliga tråden".

Hela ensemblen "andas föreställningen", ett gemensamt fokus för att varje gång ge publiken bästa möjliga version av "Den osynliga tråden".

Foto: Jörgen Gustavsson

Visby2022-04-21 09:10

Så är det. Mitt i ett aktuell och viktigt budskap – att bryta tystnaden kring de övergrepp som faktiskt sker – har ensemblen kul tillsammans.

Citatet ovan, ”makalöst roligt”, kommer från Erik Larsson som spelar såväl psykologen Markus som dennes chef, Bertil Blom.

Han kom med i föreställningen genom dottern Malva som redan var aktiv i kompaniet. Så är det för all del för flera av de vuxna på scen, det är barnen som inspirerat dem.

I och med denna pjäs gör Erik Larsson debut på musikalscenen.

Låt vara att han är gammal dansare med showturnéer bakom sig, där blev det också en del sång. Men själva skådespeleriet är nytt.

– Att få den här skolan i vuxen ålder är bland det häftigaste jag varit med om.

undefined
Hela ensemblen "andas föreställningen", ett gemensamt fokus för att varje gång ge publiken bästa möjliga version av "Den osynliga tråden".

Huvudkaraktären, 15-åriga tjejen Mattis, spelas av Frida Levin, Frida Hoffman och Elvira Levin. Var tredje föreställning huvudroll, de andra två ensembleroll.

Också Ella Spetz, Tilde Björbo och Annika Klefven spelare bärande roller som Mattis lillasyrra Esme.

Tillsammans har Musikalkompaniet repeterat fram en helhet: Ensemblen, musikerna, ljudet och ljuset. Alla rör sig med samma fokus, såväl på som bakom scenen.

– Vi ”andas föreställningen”, att ha hittat dit är magiskt, säger Erik Larsson.

undefined
Erik Larsson i rollen som psykologen Markus, och 15-åriga Mattis, spelad av Frida Levin.

Det är Sofia Ahlin Schwanbom som såväl skrivit manus som regisserat ”Den osynliga tråden”. Sofia som startade Musikalkompaniet 2004.

Hon baserar pjäsen på intervjuer med verkliga ungdomar som blivit utsatta för övergrepp på olika vis.

Viktigt är, säger hon, att lyfta ansvaret från de barn som utsätts. Det är alltid vuxenvärlden som bär ansvaret.

Efter föreställningarna – pjäsen hade premiär på långfredagen och spelas till och med 24 april – har ensemblen fått positiva reaktioner från publiken.

– Många som sett den med sina barn säger att det lett till bra diskussioner efteråt. Och det är ju lite av syftet, säger Erik Larsson.

Även människor inom relaterade yrken har sagt att de känner igen sig. Och bättre betyg går knappast att få.

undefined
Drygt tio personer har bidragit med musik till kompaniets nya föreställning. Pelle Hallgren, Johan Norrby, Sofia Ahlin Schwanbom, Annelie Roswall, Embla Modig och Vide Bergström är några av dem.

I samband med lördagens matinéföreställning hålls en minimässa i Wisby Strands foajé för kunskapsspridning i aktuellt ämne.

Då finns möjlighet att höra ett föredrag om grooming samt ställa frågor och få tips om var och hur det går att få stöd. Medverkande är bland andra polisen, föreningen Tillsammans och föreningen Storasyster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!