På en vägg i domkyrkan i Visby hänger just nu åtta stora fotografier tagna av Aleksander Kidwall. Fotona är en del av en större utställning som först visades på Birkagården, där bilderna är tagna. Det började som en hemuppgift där eleverna skulle reflektera över begreppet familj.
– Jag tänkte: Familj, det här ska jag göra något annorlunda om. Jag tänkte att där man är över natten, det måste ju vara där ens familj är. Så jag kontaktade Birkagården och frågade om jag fick komma någon kväll och gick dit utan kamera första gången, säger Aleksander Kidwall.
Han berättar att det kändes som att komma hem när han kom till Birkagården. Han fick snabbt kontakt med de boende och efter andra besöket var det de som frågade om han inte skulle ta några bilder, han som var fotograf. Det blev många porträttliknande bilder och många miljöbilder, men efter tag upptäckte han att fotona blev väldigt likartade.
– Det blev lite för allvarsamt och jag kände att det här ger ingen rättvis bild av människorna, säger han.
Ur en fotobok av en dansk fotograf fick han inspiration till att göra lite mer galna bilder och bestämde sig för att försöka skoja till det mer.
– Det gick väldigt lätt, jag var ju "Foto-Aleks" nu. Vi gjorde några bildserier och då kände jag att: här har vi livet. Blandningen mellan allvar, svärta, miljöbilder och så även glädjen, säger Aleksander Kidwall.
Det var Susanne Ryderholm, föreståndare på Birkagården, som kom med idén att göra en utställning. Aleksander valde ut 20 bilder som först visades på Birkagården.
– Jag har fått jättefin respons, inte minst av de boende. När man fått access att gestalta någon i en sådan utsatt miljö så kändes det skönt, säger Aleksander Kidwall.
Nu hänger de åtta största bilderna i domkyrkan, även det på initiativ av Susanne Ryderholm.
– Jag har sett folk gå fram och titta och sedan gå en bit ifrån. Då blir man litet stolt, att folk tar sig tid att reflektera över vad det är. Det gör en glad, säger Aleksander Kidwall.
51-årige Aleksander Kidwall har tidigare bland annat jobbat inom skolan. Men förra året sade han upp sig för att ägna sig åt det han alltid velat: fotografering. Efter den ettåriga kursen på Gotlands folkhögskola vill han lära sig mer och har nu sökt till en treårig utbildning på Nordens Fotoskola.
– Tänk att få jobba med det man verkligen tycker om, att få berätta. För jag har så många idéer.