Historien bakom
"Ymnighetsgudinnan" heter den officiellt, mindre officiellt benämns den emellanåt "Fnasket i plasket". Det handlar om den 1899 avtäckta, vattenbegjutna, drygt meterhöga gjutjärnsstatyn i den lilla parkbiten vid Packhusplan i innerstan. 2018 restaurerades statyn grundligt. Den plockades ner för konservering efter decenniers vattenbegjutning. Den återfick den gröna nyans som man utgår från är originalfärgen.
Men även nya fakta avslöjades som innebar att vattenstatyns bakgrund inte var så exklusiv, som med åren blivit en vanligt spridd föreställning. Upphovsman skulle vara Visbykonstnären Karl Romin (1858-1922). Varför och när denna teori uppstod är oklart. I stället visade det sig vara en staty med ett flertal olika namn.
Det var när statyn lyftes ur sitt läge som en tidigare dold gravering uppenbarade sig i infästningen. "J& C.G. Bolinder, Stockholm" löd texten. Således en tillverkarmärkning. Vidare efterforskningar visade att statyn inte var ett originalkonstverk och inte heller exklusiv för Visby.
I själva verket var vattenstatyn beställd via katalog, i dag närmast som en nätbeställning. Bolinders mekaniska verkstad hade varit verksam på världsutställningen i Stockholm 1866. Förlagan till "Ymnighetgudinnan" hette "Ung flicka med trumpetsnäcka" och var signerad den franske konstnären Pierre Loyson. När Bolinders sålde sina exemplar hade statyn fått den mera prosaiska beteckningen "Vattenkonst nr. 12". För Visbystatyn erlades ettusen kronor.
Via nyetablerad gjutteknik gick den att flerfaldiga och såldes således via katalog. Bara i Sverige finns liknande vattenstatyer i Eskilstuna och Gävle, båda dock med helt andra angivna upphovsmän och namn.
I Gävle återfinns den i Södra Rådhusparken, anges ha anonym upphovsman och kallas "Rettigska fontänen". Namnet efter John Rettig som skänkte statyn till staden. För att ytterligare komplicera bilden har Gävle dessutom en helt annan, modernare staty som kallas "Fnasket i plasket".
I Eskilstuna står deras variant i Smörparken. Här heter den "Kvinna med ymnighetshorn" och sägs möjligen kunna tillskrivas konstnären Per Hasselberg. Den har dock samma Bolinder-stämpel som den i Visby.
"Ymnighetsgudinnan" i Visby lyser nu grön i vårsolen och är redo att ta emot den turistanstormning som ju ingen vet hur omfattande den blir denna sommar.