Mamma är målare och pappa skulptör, Klara Landin Larsson är någonstans mitt emellan. Nu är hon 26 år och ställer ut några av sina verk på kooperativet GKF:s lokaler i Visby.
– Det är mest kostymer från min studietid i Edinburgh. Det är mina huvudprojekt från varje år i skolan plus några andra saker. Man får sällan behålla de kostymer man gjort och därför finns det också lite bilder och skisser på verk jag inte kunnat ta med mig, säger Klara Landin Larsson.
Egentligen bor hon i London, hon frilansar inom kostym och sömnad för diverse olika scener.
– Arbete med textil är något som länge varit kvinnligt kodat. Det ses ofta som en hobby istället för ett riktigt jobb eller hantverk. Därför tas man inte alltid på lika stort allvar som konstnärer verksamma i andra medium och det blir ofta att man jobbar för mer än man får betalt för.
Tre års utbildning på Edinburgh School of Art, ett par år på folkhögskola i Dalsland och estetisk linje på gymnasiet. Arbetet med textil har länge varit en central del av Klaras liv.
– Det är något som alla har en relation till. Textil triggar en direkt respons hos många, det kan kännas behagligt mot kroppen eller kanske påminner det om en gardin i mormors gamla sommarstuga?
Utställningen på GKF startar idag, lördag den 8 februari, med en vernissage och fortsätter lite mer än en månad framåt. Förhoppningen är att ge folk en inblick i vad det handlar om att arbeta som kostymör.
– Jag kommer inte att sälja någonting. Det är en kombination av att jag inte riktigt tror intresset finns och att kläderna är formsydda efter en specifik person. Ska jag vara helt ärlig vet jag inte om jag vill göra mig av med kostymerna heller, säger Klara Landin Larsson.
I London är hon en av många men under folkhögskoleutbildningen var det tydligt att intresset för kostym som scenkonst inte var riktigt lika stort i Sverige.
– Vi var 15 som gick utbildningen men bara tre fokuserade på kostym, som jag. Resten var inne på mode-spåret.
Och skillnaden?
– En kostym är ett verktyg och nästan alltid del i ett större sammanhang. Det är egentligen närmre scenografi och ljud- och ljusdesign medan mode är mer individualistiskt och konsumistiskt. Fast någon som pysslar med mode har säkert en helt annan syn på det, säger Klara Landin Larsson.