Kultursektorn drabbades som bekant hårt när det nya coronaviruset kopplade ett järngrepp om världen. I synnerhet har de som jobbar bakom kulisserna farit illa. Ljus- och ljudteknikerna, till exempel.
– Det är en del av jobbet att vara osynlig. Det har tyvärr lett till att vi glöms bort i de diskussioner som förs nu om kulturens utsatta situation under pandemin. Vi är liksom inte lika glamourösa som stjärnartisterna, säger Janne Pettersson, som driver företaget Gotland Ljus & Ljud.
Men det var svårt att missa den osynlige om man passerade Östertorg under söndagseftermiddagen. Då samlades Janne Pettersson och ett tjugotal andra gotländska evenemangsarbetare i gula västar för manifestationen "We make events", som anordnades samtidigt på flera håll i landet.
– Vi vill synas mer i debatten. Alla inser nog inte hur illa ställt det är. Det var våra företag som stängde först och det är vi som kommer att öppna sist. Själv har jag tvingats leta pengar i andra branscher. På så sätt håller jag mig nätt och jämnt över ytan, säger Janne Pettersson.
Vad kan samhället göra för att underlätta för er?
– Det måste bli lättare att genomföra evenemang, ansvarsfullt förstås. Det har gått inom sporten, det borde gå även inom vår sektor. Så har vi de ekonomiska stöden. Det är pengar som i huvudsak går till andra delar av branschen. Där behöver man göra en omprövning, svarar branschkollegan Peter Othberg, som driver firman PO Musik & Teknik.