– O my goodness, utbrister en kvinna andäktigt när hon kliver in i Anne Wolffs ateljé på Björkvägen i Visby.
Hon är en av ett 30-tal amerikanska konstsamlare som har kryssat från London, via Norge, Danmark, Tyskland, Estland och Finland, till Sverige för att se på glas och möta europeiska glaskonstnärer. Bertil Vallien och Ann Wolff är några av de absoluta höjdpunkterna på resan.
I svenska hem har Ann Wolff gjort avtryck med den lilla glaslyktan "Snöboll", men under årens lopp har hennes internationella ryktbarhet blivit betydligt större än vad den är i Sverige. Vid 81 års ålder är hon fortfarande yrkesverksam och bara i år har hon separatutställningar i både USA, Japan och Paris.
– Jag är mer känd i ute i Europa och i Amerika, Japan och Korea, konstaterar Ann Wolff.
Det är hon tacksam för. Tack vare intresset från internationella konstsamlare har hon fått resurser att arbeta med de stora format som hon gillar.
Ferdinand Hampson från Habatat Gallery i Detroit i USA beundrar Ann Wolffs arbete. Han har arrangerat flera utställningar med hennes under årens lopp.
– Hon är en av de största som arbetar med glas. Hon gör skulpturer som berättar historier, säger han.
När Habatat Gallery lät årets resa för samlare av glaskonst gå till Europa var Ann Wolffs ateljé i Visby därför ett givet mål.
En skulptur av Ann Wolff kostar flera hundra tusen kronor, men så fort hon hade presenterat sig var de första verken tingade av de köpsugna samlarna och en halvtimme senare hade de köpt konst för miljoner. Och då hade Dick och Genevieve Dunlop från Illinois ännu inte bestämt sig.
– Vi vill komma överens innan vi köper, men då finns risken att någon annan köper det vi vill ha, förklarar de.
Utställningen med Ann Wolffs verk har ställts i ordning av den nybildade Ann Wolff-stiftelsen. De äger huset på Björkvägen där Ann Wolff har sin ateljé och här kommer de att samla hennes verk så att den finns tillgänglig i framtiden.
– Det häftiga med Ann Wolff är att hon går sin egen väg och gör så stora saker, säger Ewa Björling som sitter med i stiftelsens styrelse.
– Vi skulle önska att hon blir mer känd i Sverige och på Gotland, säger stiftelsens ordförande Lars Elfström.
Utställningen som visades för de amerikanska samlarna kommer att finnas kvar och visas för allmänheter den 19-21 augusti under Gotland Art Week.