Hady vill väcka debatt om kvinnoförtryck

Hady Kareka från Visby vill sätta fokus på kvinnoförtryck inom wahhabism, en mycket strikt tolkning av islam. I en bildserie som publicerats i tidningar i både Irak och Azerbajdzjan porträtteras en kvinna förvandling inom den religiösa världen.

Fotoprojekt. Hady Kareka vill med sina bilder visa hur det kvinnoförtryck, som han mött under sina resor till IS-områden, kan se ut.

Fotoprojekt. Hady Kareka vill med sina bilder visa hur det kvinnoförtryck, som han mött under sina resor till IS-områden, kan se ut.

Foto: Eleonor Svensson

Visby/Bagdad2017-03-04 15:10

I en serie bilder visar Hady Kareka hur en kvinna och en flicka går från att vara klädda i västerländsk klädsel till att täckas av slöjor till att slutligen inte synas alls. Det är en förvandling som Hady själv sett på sina många resor till mellanöstern. Förebilden är en kvinna som han mötte i ett flyktingläger på gränsen mellan Irak och Syrien.

– När jag först kom dit så hälsade hon mig välkommen och pratade, men på slutet så fick hon inte ens vara i samma rum som mig för att jag var man. Och det var en kvinna som berättat att hon drömt om universitetet och att bli läkare, berättar Hady Kareka.

Förtrycket, som han förklarar utformas som en hjärntvätt, börjar med att mannen, i religionens namn, kontrollerar kvinnan och att hon allt mer skärmas av från den övriga världen.

– I den sista bilden har kvinnan försvunnit helt från samhället och det kan vara genom dödsstraff, stening eller att hon blivit fängslad, säger han.

Kvinnoförtryck kan vara känsligt att prata om, tycker Hady Kareka och han vill inte kritisera islam. Utan han vänder sig emot wahhabismen, som är en strikt och fundamentalistisk tolkning av islam som till stor del utövas i Saudiarabien och Qatar. I den ultrakonservativa rörelsen, där al-Qaida har sitt ursprung, är kvinnans ställning obefintlig.

– De är extrema och är emot allt som är vackert – kvinnor, tv och radio, säger Hady Kareka.

Att offentligt kritisera wahhabismen får konsekvenser för Hady Kareka personligen. Det kommer nu med högsta sannolikhet att bli omöjligt för honom att besöka vissa länder där han tidigare har varit.

– Efter det här kommer jag inte att kunna resa till exempelvis Saudiarabien och Qatar, konstaterar Hady Kareka, som haft en vän som i en dikt kritiserade det förstnämnda landet och därefter blev dömd till 40 års fängelse.

Hady Kareka har gjort flera resor till framförallt Irak där han har anlitats som fotograf åt den irakiska armén och han vill skapa en debatt utifrån det som han bevittnat.

– Jag har varit på plats och jag vet hur det kan gå till och jag har pratat med kvinnor som varit fångar hos IS. Jag vill att det ska komma fram, säger han.

Han tycker att det är viktigt att prata om den extrema tolkningen, som också har anhängare i Sverige.

– Politiker vill inte prata om det och man vill inte lägga sig i. Nu har det blivit farligt för det gör att de högerextrema blir större och större, säger han och avslutar:

– Det är en kvinna som lider varje dag och då ska man skämmas om man är politiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!