Gravfyndet: Hon höll barnet i famnen

En mycket gammal grav med skelettdelar från en kvinna och ett barn har hittats mitt i Visby innerstad.

Kraniet och andra skelettdelar från den hittade kvinnan samlas just nu ihop på Gotlands museum. Osteolog Monica Elmshorn ansvarar för det.

Kraniet och andra skelettdelar från den hittade kvinnan samlas just nu ihop på Gotlands museum. Osteolog Monica Elmshorn ansvarar för det.

Foto: Dennis Pettersson

WEBB-TV2016-01-21 12:19

Videon är inte längre tillgänglig

Graven upptäcktes förra veckan på bakgården till Clarion Hotel Wisby, i samband med de byggarbeten som just nu genomförs på platsen.

– Det är spännande att jobba med projekt i innerstaden, man vet aldrig vad som dyker upp, säger byggnadsantikvarie Anna Plahn på Boman restaurering, som ärantikvarisk medverkan vid bygget.

Leif Zerpe, arkeolog från Gotlands museum, tar god tid på sig trots kylan och penslar försiktigt på de skelettdelar som kommit upp i dagern. Mycket arbete återstår innan man säkert kan datera skeletten. Klart är att det rör sig om en ung kvinna, troligen i 17-årsåldern, och ett litet barn. Skelettet efter den vuxna kvinnan ligger placerat i nord-sydlig riktning och det tyder på att hon förmodligen levde före medeltiden.

– Hade det varit kroppen efter en kristen människa hade den placerats mer i öst-västlig riktning, säger Leif Zerpe som menar att skeletten kan vara från vikingatiden.

Monica Elmshorn, osteolog på Gotlands museum, har redan börjat ta hand om och registrera de skelettdelar som man forslat till museets magasin på Visborg. Hon tror istället att kvinnan levde under stenåldern. Bland annat tyder kvinnans friska tänder på det.

– Stenåldersmänniskorna åt nyttigare, mycket fisk och nötter till exempel, berättar hon.

En annan sak som pekar mot att kvinnan är från stenåldern är ställningen hon låg begraven i, med knäna uppdragna. Enligt Monica Elmshorn begravdes människorna ofta så vid den tiden.

Barnet som kvinnan höll i famnen, i brösthöjd, var troligen mellan två och sex månader gammalt.

Vad kvinnan och barnet dog av, och hur det kom sig att de ligger där de ligger, går det bara att spekulera i. Leif Zerpe menar att graven inte är speciellt ordentligt ordnad.

– Kanske har den gjorts i all hast.

Samtidigt som arkeologerna nu fortsätter undersöka fyndplatsen för att inte missa fler eventuella lämningar kan byggjobbarna försiktigt jobba vidare. Till sommaren ska hotellet ha en paviljong färdig i trädgården. Om det arkeologiska fyndet gör att bygget försenas är oklart. Clarion Hotel Wisbys vd Sanna Kleven är ändå glad över fyndet.

– Det här är väldigt spännande och roligt. Men också förvånande att det dyker upp nu eftersom det har byggts i så många omgångar här i området, säger hon.

LÄS ÄVEN: Wisby Hotels stora nysatsning

Även om graven inte tillhör de mest sensationella fynd som gjorts i Visby är Leif Zerpe och Monica Elmshorn förväntansfulla och angelägna om att få reda på mer om skeletten. Man kommer troligen att undersöka dem enligt C14-metoden. Med hjälp av den kan man pricka rätt århundrade.

– Det här är ännu en pusselbit till Visbys historia, konstaterar Eva Selin, chef för kulturmiljöavdelningen på Gotlands museum, som också var på plats vid graven på torsdagsförmiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!