88 år senare väckte skriverierna om brevet den gotländske släktforskaren Mats Ekedals intresse.
– Jag tycker sånt här är spännande. Livsöden fascinerar mig, säger han och berättar att han bad Berit fotografera av brevet för att han skulle få något att utgå ifrån i sina efterforskningar.
Mats Ekedahl har sedan över 20 år tillbaka byggt upp ett eget bibliotek med personhistoria.
– Jag har scannat och digitaliserat i princip allt jag hittat, till exempel gamla telefonkataloger och kalendrar för vem som ägt bilar, säger han.
Med hjälp av innehållet kunde Mats Ekedahl snabbt ringa in två möjliga brevskriverskor.
– Man får inte vara blyg. Jag tog telefonen och ringde upp en av dem jag trodde kunde vara en brorsdotter till brevskrivaren. Det var mitt i prick!
Brevskriverskan hade haft ett kärleksförhållande med en man, och när Mats sökte på hans namn dök ett annat kvinnonamn oväntat upp: En arbetskamrat till brevskriverskan.
– De fick en dotter, som lever i dag och som gått en datakurs för mig. Någonstans var det nog meningen att det här skulle lösas, säger Mats Ekedahl och berättar att han ringde kvinnan som blev jätteglad.
Men frågan hur brevet kunde hamna under en sten vid Ygne kvarstår. Mats Ekedahl håller inte för otroligt att det finns ett ceremoniellt samband, där mannen haft en personlig koppling till platsen och att brevet varit laddat.
– De skriver varje dag till varandra, och tar med sig breven när de träffas för att bränna dem. Men varför blir inte det här brevet uppbränt? Jo, de träffades inte mer – eftersom han fick tag i arbetskamraten.
Ceremoniella "begravningar" där brev eller vigselringar lämnats till naturen har Mats Ekedahl varit med om tidigare.
– Folk har byggt små altare i strandkanten där de placerat vigselringar, för att havet ska ta dem med sig ut, säger han och berättar att han ibland får uppdrag att försöka ta reda på vad som hänt.
För en del år sedan läste Mats Ekedahl i en kvällstidning hur Borgholms kommun köpt upp ett energibolag bildat 1920. Det fanns 1 000 aktier, men 20 hade man inte lyckats hitta.
– Jag hittade alla 20. Varje aktie var värd 1,2 miljoner kronor och en aktieägare hade tio stycken! Jag vet inte vad de gjorde för uppgörelse, men alla aktieägarna blev i alla fall väldigt glada, säger han.