Skräckfest. Nu vaknar de döda igen....

Vill du förvandlas till en zombie för en dag, eller vill och vågar du bli jagad av 50 zombies? Under höstlovet infaller halloween och för den som gillar att skrämmas eller att bli skrämd finns alla möjligheter under tisdagens "zombierun".

Kim Hemström på Fenix ungkulturhus är en av arrangörerna bakom höstlovets zombierun.

Kim Hemström på Fenix ungkulturhus är en av arrangörerna bakom höstlovets zombierun.

Foto: Henrik Radhe

Zombiespecial (ga)2017-10-28 19:00

Det är ungdomsgårdarna på Gotland, Fenix ungkulturhus och fältfritidsledarna som på tisdagen på höstlovet arrangerar ett så kallat zombierun. Ett zombierun är ett lopp där deltagarna blir jagade av zombies, men evenemanget är mer än bara det.

– Det kommer att vara två olika banor, först en som är lite som "Fångarna på fortet" där det är olika utmaningar och deltagarna måste hitta delar av en kod för att klara banan. Den andra banan är som en orienteringsbana där det handlar om att "överleva" och inte bli tagen av en zombie, säger Kim Hemström, ungkulturutvecklare på Fenix.

För att göra det hela så trovärdigt som möjligt har arrangörerna eftersökt omkring 50 statister som vill spela zombies. Och tvärt emot vad man trodde var det ingen konst att få ihop frivilliga, berättar Kim Hemström.

– Jag blev överrumplad av vilket stort intresse det fanns. Statisterna tycker nog att det är roligt att få klä ut sig och skrämma andra. Deltagarna lockas av adrenalinpåslaget, och kanske också av att bli skrämda men under kontrollerade former.

Statisterna kommer att få hjälp med omvandlingen från vanlig dödlig människa till zombie. De kommer att bli sminkade, få håret fixat och passande kläder. För sminkningen står Sebastian Gårdhagen, som även jobbar med mask till vardags. Just nu förbereder han genom att tillverka sår i latex som ska pryda statisternas ansikten och kroppar.

– Ett bra tips är låta sminket berätta en historia och tänka ut innan vad den här människan har varit med om, annars är det lätt att det blir för mycket. Exempelvis om man tänker att karaktären har ramlat i en trappa och slagit i ansiktet och benen så kan man utgå från vilka skador det skulle ge, säger Sebastian Gårdhagen.

För den som vill göra en make over hemma, kanske till någon Halloweenfest, har Sebastian några tips:

– Man behöver inte göra det så avancerat, det går att göra mycket med bara en färgpalett och bygga upp skuggor och ljusare och mörkare partier. Att göra en avancerad sminkning tar annars omkring fem timmar, berättar han.

Men det går även att använda fler material för att skapa sår som ser än mer trovärdiga ut:

– Då ska man köpa latexpasta och använda toalettpapper eller bomull för att bygga upp såret. Det är bra att ha en hårfön så torkar det snabbare. Sedan kan man använda en färgpalett eller teaterblod på det, säger Sebastian Gårdhagen.

Evenemanget med zombierun-banorna är på Klinteskolan tisdagen den 31 oktober, med start klockan 18.

Därför firar vi Halloween Så kan du fira Halloween på Gotland Sminka dig som en zombie

Halloween firas i Sverige den 31 oktober. Högtiden har sitt ursprung i USA och kom ganska sent till Sverige. De första tecknen på att det blivit en högtid märktes under sent 1980-tal, då särskilda Halloweenaftnar arrangerades på en del storstadskrogar. Sedan 90-talet har högtiden växt och blivit allt större.

Högtiden kom till Sverige genom amerikansk populärkultur. Till USA kom den med immigranter från Irland, där den kallas "All Hallows' Eve", som infaller dagen före All Saints Day, den 1 november. Dess popularitet växte i USA och utvecklades efter hand till barnens högtid.

Halloween handlar mycket om att barn retar eller provocerar vuxna, gärna utklädda till olika typer av läskiga figurer eller monster.

Källa: Nordiska museet

Sminka dig som en zombie

Sebastian Gårdhagen delar med sig av några grundläggande tips för den som vill prova en zombiesminkning hemma:

Tänk först ut en bakgrundshistoria, vad har personen råkat ut för? Det blir roligare om du berättar en historia genom sminket.

Se till att rengöra huden innan du applicerar sminket.

Använd foundation i en ljus ton som bas.

Om du vill göra det enkelt för dig går det att bara använda en färgpalett för att bygga upp ljusare och mörkare partier.

För den som vill ha mer avancerade sår går det att bygga upp med latexpasta och toalettpapper eller bomull.

Använd sedan en färgpalett eller teaterblod för färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!