109 konstnärer ställer ut i jubileumssalongen

109 konstnärer ställer ut sina verk på den 25:e vårsalongen i Lärbro. ”Den mänskliga salongen där det finns plats för alla”, säger Maria Larsson, ordförande i bygdegårdsföreningen.

11 april 2019 13:30

Maria Larsson har hållit i rodret för Vårsalongen de senaste fem åren. Det märkliga är att påsken för henne är som en julafton; den slitsammaste tiden på året men också den roligaste.

– På lördag, när alla utställare kommer hit med sina verk, ja, det är så fantastiskt kul. Du är välkommen hit och uppleva det, strålar hon.

När vi träffas i Korsbygården är det en ”vanlig bygdegård”, men om några dagar ska hela huset sjuda av färg och form. Vårsalongen arrangeras för 25:e gången och 109 konstnärer har alltså anmält sitt deltagande.

Det blir mest målade verk, men även exempelvis skulpturer och fotografi.

Maria Larsson leder, i egenskap av ordförande i bygdegårdsföreningen Korsbygården, planeringsarbetet. Men hon har god hjälp av två veteraner, Torsten Grefberg (eller Totte Greba som han själv säger) och Daisy Larsson, vilka båda tidigare varit ansvariga för salongen.

Genom åren har Vårsalongen blivit en plats gotlänningarna vallfärdar till under påsken, i år siktar arrangörerna på 3000 besökare.

– Alla får vara med, det är nog hemligheten, säger Torsten Grefberg, eller, okej, Greba.

Och så är det, det är salongens signum sedan starten 1995. Amatörer ställer ut sida vid sida med yrkesarbetande konstnärer vilket innebär en öppning mot en helt ny publik:

– Här händer det som annars sällan händer på ett galleri, här behöver ingen vara ett namn, alla är lika. Och så är det goda våfflor, säger Maria Larsson.

Våfflorna har även de blivit Vårsalongens signum, runt 100 paket våffelsmet går åt varje år.

– Jo, våfflorna hör till, så är det, säger Gref...Greba.

På lördag lämnar konstnärerna in sina verk på Korsbygården, då ska de registreras och etiketteras för att sedan hängas längs väggarna.

Själva hängningen och utplaceringen av verken tar bara den tre dagar, det är en viss logistik som ska till, tre verk per konstnär är max så runt 300 ting är det som ska tas om hand.

Vernissage sker på långfredagens eftermiddag då gospelkören Gu’ske lov uppträder och tillförordnade landshövdingen Peter Molin inviger Vårsalongen. Därefter är utställningen öppen under påskhelgen.

Tre priser delas ut under den avslutande annandagen; Korsbygårdens pris, publikens pris och juryns pris, i juryn ingår konstnärerna Stina Lindholm och Christer Jonsson samt Gotlands Tidningars kulturredaktör Edvin Högdal.

Så jobbar vi med nyheter
Magnus Ihreskog