Bandet gör comeback i ny tappning

Delar av bandet Tony Clifton är tillbaka med nya medlemmar, nytt namn och ny energi. I helgen gör Juno Arcade sin premiärspelning – utan att ha släppt någon musik innan. "De som går dit köper grisen i säcken, men det är en spännande gris".

10 maj 2019 13:00

År 2011 valde bandet Tony Clifton att ta en paus, efter att ha spelat tillsammans i tio år. Pausen varade något längre än tänkt, nämligen fram till år 2017.

– Vi gjorde ett försök att komma igång med att spela in igen men två i bandet sa att de inte kände något sug längre, då kände vi andra att det inte var någon idé att försöka. Det var uppenbart att bandet var paj och desto längre tid som gick förstod jag att det inte gick att laga, säger Johannes Hallbom.

Han berättar att det var tungt när det stod klart att bandet i sin ursprungliga form inte skulle spela tillsammans igen.

– När kemin dör så dör den. Det var som med ett förhållande, det gick inte att återuppta romansen. Det var sorgligt när vi vuxit upp tillsammans och haft så kul.

Hos bandmedlemmarna Jakob Larsson, Emil Stenström och Johannes Hallbom fanns dock fortfarande ett sug efter att fortsätta.

– Någonstans under åren har jag hela tiden tänkt att vi ska spela igen, och sen funderade jag på vad det egentligen är som håller oss tillbaka? Det släppte någon spärr när vi tre kom fram till att vi bara ville spela, säger Johannes Hallbom.

Sagt och gjort. Under hösten 2017 bokade de en helg i Sandkvie studio i Visby, där allt började med Tony Clifton drygt 15 år tidigare. Låtarna spelades in med hjälp av ljudtekniker Stefan Helleblad, som de arbetat med tidigare.

– Det var en kul helg och ett roligt arbetsformat, så vi bokade upp en till helg.

Något fattades dock, berättar Johannes Hallbom. Det visade sig att det var Ida Rickardsson och Johan Carlgren, som de spelat med i andra konstellationer tidigare, som nu klev in och gav extra krydda till bandet.

– När de kom med hände något, lite som att bli nykär. De kom in med ny energi och det tog fart. Vi har jättekul när vi spelar tillsammans och de är vulgärt duktiga musiker.

Med det var Juno Arcade fött. Än går det inte att fastställa bandets slutliga laguppställning, berättar Johannes Hallbom.

– Vi är inte riktigt i mål, det kan bli fler. Det är fler som varit involverade i skivan.

För den som har saknat Tony Cliftons musik är utgångspunkten densamma i Juno Arcade – nämligen i indierocken.

– Det är jag som skriver låtarna men jag försöker göra lite annorlunda den här gången. I stället för att värka fram dem själv släpper jag materialet till bandet tidigare så får de komma med input, säger Johannes Hallbom.

Första skivan är snart färdigmixad och ska vara klar i juni.

– Ut ska den men i vilket format får vi se. Vi planerar att göra en skiva varje år, det känns som att det kan funka. Det finns liksom ingenting att vänta på längre.

Med Juno Arcade finns inte samma press på att kunna leva på musiken, som det var med Tony Clifton, menar Johannes Hallbom.

– Alla har andra jobb och jag har nästan släppt rockstjärnedrömmen. Men någonstans finns den ändå i en, att vi kanske kan få åka ut och spela igen. Pressen på en själv har dock släppt, det jag gör till vardags är hjärnan och musiken är hjärtat, säger han.

Imorgon kväll på Wall of sound i Visby sker bandets premiärspelning. Samma kväll kommer även Vilma Flood, som är aktuell med sitt andra album, att spela.

– Vi spelade mycket med Clifton på det som förr var Effes. Ska vi göra ett första gig är det där vi ska vara, det känns tryggt, säger Johannes Hallbom.

Juno Arcade kliver upp på scenen utan att ha släppt någon musik innan, vilket känns ovant och lite nervöst, tycker Johannes Hallbom.

– Det hade varit skönt att slänga ut ett par låtar innan. De som går dit köper grisen i säcken, men det är en spännande gris.

Så jobbar vi med nyheter
Cecilia Thomsson