BILDER: Häng med hem till Gotlands mästerkock

Gotländsk mat och vilt är några av Gabriel Jonsson favoriter när det gäller matlagning. Möt byggkonsulten som är en av finalisterna i tv-programmet Sveriges mästerkock.

10 februari 2019 09:20

Gabriel Jonsson från Västerhejde är en av tolv amatörkockar som gått vidare i tv-succén Sveriges mästerkock. I juryn sitter Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing. Gabriel Jonsson gillar att tävla men i början var det väldigt nervöst, både att bli bedömd och att vara med i tv.

– Det är åtta kameror som filmar och när det var audition var jag livrädd. Jag tänkte att om det ska vara så här jobbigt då skiter jag i det. Men efter ett tag släppte det, då var det inte lika nervöst längre, säger han.

Gabriel Jonsson jobbar inom byggbranschen men har alltid haft ett stort intresse för mat.

– Mamma har berättat att jag hellre tittade på matlagningsprogram än på barnprogram när jag var liten, säger han.

Nu jobbar han som byggkonsult men intresset för mat lever vidare och planen är att han så småningom ska kunna försörja sig på matlagning.

Han drömmer om en egen restaurang men först vill han öppna en matstudio på Gotland.

– Det ska vara en lokal som rymmer max 20–40 personer och där man antingen kan laga mat tillsammans med mig eller bara komma och äta middag. Det ska vara avslappnat och lyxigt, säger han.

Nyligen har han även startat youtube-kanalen ”Ett gott land” där han bjuder in deltagare från bland annat programmet Sveriges mästerkock för att laga mat. Tanken är att mötena ska spelas in i den kommande matstudion och att filmerna sedan ska läggas ut på youtube-kanalen.

– Drömmen är att ha studion i en gammal lada. Det ska bara vara ett öppet kök och ett stort långbord, säger han.

Han driver kanalen tillsammans med barndomsvännen Marcus Szabo.

– Vi möts en helg i månaden och spelar in fem-sex avsnitt, sedan lägger vi ut ett avsnitt per vecka. Det kommer att vara olika program, exempelvis om hur man gör en rödvinssås eller hur man brygger sitt kaffe bäst. Jag har även en idé om att man åker ut till olika producenter, säger han.

Gabriel Jonsson bor tillsammans med sin sambo Olivia Rålin och labradoren Britta i ett precis nybyggt hus i Västerhejde.

– Vi fick tillträde i november och flyttade hit innan jul, säger han.

Köksfönstret är stort och vetter ut mot åkrarna.

– När vi var här och tittade var hela fältet fullt av blommande vallmo, säger han.

På väggarna hänger konst och huset är stilfullt inrett.

– Både Olivia och jag är konstintresserade. Min svärfar är konsthandlare och konstmäklare och Olivas morfar var konstnär. Jag gillar inredning men det är Olivia som får till allt så att det blir så bra, säger Gabriel Jonsson.

I framtiden drömmer de om att bygga ett eget hus.

– Det blir ett klassiskt hus i gotländsK stil, fast i trä, säger han.

Gabriel Jonsson är 31 år och uppvuxen på en gård i Eskilstuna. Där har han bott fram till för 1,5 år sedan då han och Olivia flyttade till Gotland.

Ingen av dem har egentligen någon koppling till Gotland men de blev förälskade i ön under en semester.

– Vi var här för sex år sedan och trivdes så bra. Varenda gång vi åkte härifrån så ville vi tillbaka. Det är något magiskt med Gotland. Jag gillar arkitektur och det är som en dröm att gå i Visby innanför murarna och titta på hus, säger han.

Han har alltid gillat att jaga, något han fortsatt med på Gotland.

I ett av avsnitten i Sveriges mästerkock lagade han rådjurssadel av ett rådjur som han skjutit i Etelhemstrakten.

Här jagar han förutom rådjur även rabbis och en del räv. Det senaste dock inte för att äta.

– Jag lagar ganska mycket vilt. Många är rädda för att misslyckas med vilt men man behöver inte vara rädd bara man införskaffar en bra termometer.

Köttet ska, enligt honom, värmas till 52 eller max 55 grader.

– Då behöver man inte oroa sig, då är det medium rare.

Det var Gabriel Jonsson som anmälde sig själv till Sveriges mästerkock.

– Jag sökte redan förra året och skulle till audition, men det var inte riktigt läge då. Så därför sökte jag till den här säsongen också, säger han.

I ansökan fick han berätta om sig själv, skicka in en bild, sedan komma på intervju och till audition och efter det till slutaudition. Även om det till en början var jobbigt under inspelningen med alla kameror så menar han att det är viktigt att våga släppa loss lite.

– Man måste tänka på att det också är ett tv-program. Du kan inte bara sitta och vara helt tyst. Visst, man kan vara nervös men du måste bjuda på dig själv, säger han.

Sveriges mästerkock

I Sveriges mästerkock får tittarna följa amatörkockar som tar steget ut från sitt eget kök till att laga mat på toppnivå. Alla olika typer av matlagning och bedöms av en jury. Matlagningsmomenten bedöms in i minsta detalj där även de små momenten kan vara avgörande. Allt från att hacka lök till göra en perfekt risotto. Vissa utmaningar är tidbestämda och andra handlar om perfektion, målet för juryn är att utse den mest kompletta kocken. Deltagarna röstas ut en efter en, till en ensam vinnare kvarstår.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth Reporter Stig Hammarstedt Fotograf

Ämnen du kan följa