Carlas bilder visar en dold del av Japan

Gotländskan Carla Lomakka är en av drygt 20 svenska talanger vars verk visas på Fotografiska under hösten. I hennes bildserie har hon skildrat ett undanskymt gaysamhälle i Tokyo.

26 september 2018 07:00

När konsthallen Fotografiskas höstsalong firar fem år görs den om till Fotografiska talent. Sveriges största jurybedömda fototävling visar både etablerade och oetablerade fotografer från hela landet.

Bland de utvalda bidragen som nu visas i Stockholm finns Carla Lomakkas bildserie ”Andrum”.

– Det är jätteroligt och jättespännande såklart, säger gotländskan.

22-åriga Carla Lomakka från Visby går tredje året på Biskops Arnö Nordens fotoskola där hon i vår avslutar sin utbildning i bildjournalistik.

Bilderna som nu visas är hennes examensarbete där hon under två månader fångade en undanskymd del av Tokyo – kvarteret Shinjuku Ni-chōme.

– Jag ville göra något om HBTQ för i Japan är det väldigt tabubelagt att inte följa normen. Det är helt nedtystat och sopas under mattan, säger Carla Lomakka.

Men i just detta kvarter finns en fristad där olika sexuella läggningar är accepterade och Tokyobor kan leva öppet för en natt.

Med sin kamera besökte Carla Lomakka lesbiska barer där hon porträtterade besökarna. Hon kände att hennes egen bisexualitet var en förutsättning för att kunna utföra arbetet på det sätt som hon gjorde.

– Jag hade inte velat åka dit om jag inte själv hade något där att göra så att säga. Det kändes väldigt viktigt för mig att jag själv hade en ingång dit och en anledning att vara där, säger hon.

De starka fördomar som skapar svårigheter för HBTQ-personer i Japan gjorde att det fanns en del utmaningar i fotoprojektet. Många platser och barer har strikt fotoförbud, vilket gjorde att Carla Lomakka var tvungen att gå mycket försiktigt fram.

– Många har inte kommit ut än för sina föräldrar, vänner eller på sitt jobb, så det är väldigt känsligt. Men jag tror att jag hade ganska mycket tur för jag kom in i ett litet gäng med några vänner. Det blev ett bra utbyte, där de kunde lita på mig och jag kunde lita på dem, säger hon.

Titeln ”Andrum” anspelar på den efterlängtade paus som människor kan få i Shinjuku Ni-chōme.

– På det här stället kan de vara sig själva, till skillnad mot i vardagslivet. Det är barer, musik och högljutt men det är ändå något slags lugn där känner jag, säger Carla Lomakka.

Att vara en av 25 talanger som valts ut till Fotografiska, som årligen lockar en halv miljon besökare, är såklart roligt tycker hon men är mest tacksam över att hennes vänner i Tokyo får plats i offentligheten.

– Det känns jättekul och stort att deras berättelse får visas, säger hon.

Fotografiska Talent

Fotografiska Talent, före detta Höstsalongen, visar fotokonst från 25 svenska fotografer. Utställningen beskrivs såhär: ”2018 är det uppenbart att människan som varelse står i centrum. I en tid där allt högre röster höjs som ifrågasätter människans lika värde, riktas i Talent fokus mot det mänskliga varat i all dess former”.

Höstsalongen startade 2014 och i år när det är femårjubileum kommer tävlingen i en ny version med namnet Fotografiska Talent.

Det är den största jurybedömda tävlingen inom svensk fotografi där både amatörer och etablerade fotografer deltar.

Utställningen visas 27 september till 25 november på Fotografiska, som ligger på Stadsgårdskajen i Stockholm.

Källa: Fotografiska

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson