Carola tar semester på scenen

Carola har en hektisk sommar framför sig med turnén som tar henne till Warfsholm i Klintehamn. Men vad vore en sommar om man inte fick åka ut och sjunga, säger musikikonen till Gotlands Tidningar.

12 maj 2019 11:13

F-n ställer man för frågor till Carola egentligen? Det handlar om en person som förföljts av frågvisa journalister under hela sitt vuxna liv.

Jag vänder mig till de mer erfarna kollegorna på redaktionen för vägledning. Ingångarna som föreslås följer ett tydligt mönster: Fråga om hon kommer ihåg när ...

Alla har en Carola-story, visar det sig.

Kommer hon ihåg mannen som fångades av en stormvind efter att ha blivit föremål för stjärnans dröjande blick på krogen, för att kort därpå inse att han hade snus kletat över hela ansiktet, undrar en kollega.

En annan vill veta om Carola minns pojkspolingen som förstörde en inspelning genom att skråla osedliga punkramsor utanför en studio i Stockholm, och som fick sig en skopa carolskt ovett på öppen gata.

Efter noga övervägande bestämmer jag mig för en mer öppen inledningsfråga när Carola slår 0498 till pressen för att berätta om konserten på Warfsholm i juli (nyheten att hon ska medverka i årets ”Så mycket bättre” trillade in mindre än en halvtimme efter att mina 15 minuter med stjärnan var över).

Carola, vad kommer DU ihåg från alla dina besök på Gotland?

– Jag har varit med om mycket på Gotland, denna exotiska pärla som jag älskar, men det är nog de allra tidigaste minnena som är starkast. Som när jag kom till ön på cykelresa i 14-årsåldern. Det var första gången föräldrarna släppte iväg en själv. Vi sov på höskullar och så – ett riktigt äventyr. Jag minns särskilt när några gotlänningar släppte ut luften ur våra däck och ropade ”08:or” efter oss. Jag gick raka vägen till närmaste korvmoj, köpte några potatismoskulor, återvände till dem som gett sig på cyklarna och gav potatisen rätt i fejjan. Vi skyndade oss därifrån så snabbt vi kunde. Efter ett tag märkte vi att vi hade en bil i hälarna, så vi kastade oss illa kvickt i diket. Men personen i bilen vevade bara ned rutan och sa ”bra jobbat, brudar” och körde vidare.

Efter den händelsen har Carola återvänt otaliga gånger till Gotland, både som privatperson och som artist. Senast 2015, då hon fyllde Stora Gåsemoras lada på Fårö.

2007 var hon också en av artisterna som sjöng under av invigningen konsert- och kongresshallen Wisby strand.

Men på Warfsholms scen har hon aldrig stått tidigare. Konserten där i juli är en del av sommarturnén ”Naket – en akustisk hitskonsert”.

Som namnet antyder rör det sig om en ganska nedtonad historia, där Carola tolkar några av sina mest populära dängor i avskalade akustiska arrangemang.

– Jag har tröttnat lite på det stora konsertformatet. Jag har gjort det där så många gånger. Till slut tänker man: Hur ska jag kunna toppa mig själv om jag fortsätter i den här riktningen? Därför kände jag att det var dags för ett nytt grepp nu. Det här är ju något som är ganska inne nu, att göra välkända låtar fast på ett nytt sätt.

Helt färdig med spektakulära scenshower och pampiga låtarrangemang är hon så klart inte. I själva verket sparar hon på krutet till 2023, då hon firar 40 år som artist.

– Det blir några mellanår för mig nu. Det är lite därför jag ger mig ut på den här turnén. Jag sjunger alldeles för sällan, har jag insett, och det funkar inte när man har ett jubileum som närmar sig.

Inför sommarens konserter känner Carola inte samma press. Hon gör dessa främst för sin egen skull, för att det är ”najs”, betonar hon.

Warfsholmspubliken utlovas en bred Carola-konsert med både hits som ”Främling” och mindre kända godbitar från låtskatten.

– Jag har vissa låtar som inte brukar få plats på stora festivalkonserter, till exempel ”Som en fjäril på en sommaräng”. Dem får jag chansen att sjunga nu. Det känns som om vi kan hålla på hela natten, så utmaningen är att fila ned allt till två timmar.

Tolv konserter över hela landet på en dryg månad ska hon hinna med. Schemat blir hektiskt, men det är som sig bör.

– Jag är ovan vid att ha fem veckors semester. För mig är det sommar att vara ute och sjunga. Faktiskt så känns det som jag har semester när jag gör det. Scenen är mitt lugnaste rum, för där ringer inga telefoner: Jag är bara i nuet, med musiken och publiken. Då mår jag som bäst.

Vid det här Gotlandsbesöket cyklar hon inte, hon åker husbil med två musiker och en röstcoach.

Med största sannolikhet slipper hon glåpord som ”08:a” och gotländska däcksabotörer den här gången.

En sak kan vi säga med säkerhet: Ännu fler kommer att ha en Carola-story när sommaren är över, även om tiden då hon slungade potatismos i ansiktet på folk är förbi.

Fakta

Carola Häggkvist föddes 1966 i Stockholm. Hon slog igenom stort under Melodifestivalen 1983, då hon framförde klassiska ”Främling”. Hennes senaste skiva, ”Drömmen om julen”, gavs ut 2016.

Inbokade artister på Warfsholm

7 juli – Mauro Scocco (Lovisa Samuelsson och Tomas Andersson Wij).

12 juli – Tornerspel på ängen

13 juli – Eric Palmqwist

25 juli – Carola

31 juli och 2 aug – Shirley Clamp

1 augusti – Plura

8 augusti  – Sarah Dawn Finer

12 augusti – Rickfors/Ronander/Magnell

Så jobbar vi med nyheter
Edvin Högdal