Dags att nominera kandidater till Rockskallen

2019 års upplaga av GA:s Rockskallen äger rum den 16 mars på Wisby Hof. Huvudinslagen blir utdelningen av priserna i de fem klasserna i Rockskallen Music Awards och de tre akter som spelar live.

10 februari 2019 14:43

Rockskallen är ett av de mest välkända av de årligen återkommande musikhändelserna på ön. Sedan 2004 har priset Rockskallen delats ut till den eller de som gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen under det gångna året. Genom åren har evenemanget huserat på Effes, Borgen, Hamnplan och Wisby Strand.

I fjol utökades prisutdelningen rejält i och med att ytterligare fyra priskategorier tillkom och skapade underlag för temat Rockskallen Music Awards. Och den satsningen återkommer i år när evenemanget flyttar till Wisby Hof.

Där kommer tre artister/band att stå på tribunen: Ida Andersson Band, visproggiga Väckelsen och låtskrivaren Clara Klingenström.

– Vi bantar ner evenemanget rätt så kraftigt jämfört med i fjol och satsar på att skapa klubbkänsla. Det är lite back to basics, vi har varit i lokaler här när det fortfarande var Effes, konstaterar Ulrica Fransson, redaktionell utvecklingschef vid Gotlands Media.

– Det har blivit svårare och svårare att få in sponsorer. Men vi vill hålla fast vid evenemanget och i år samarbetar vid med Kulturföreningen Roxy och Gotlandsmusiken. Rockskallens historia har varit upp och ner men har aldrig upphört och nu blir fokus på att dela ut priserna. Därför behåller vi också samtliga kategorier eftersom vi vill omfatta hela musiklivet på Gotland.

Och precis som förra året tar man gotlänningarna till hjälp för att plocka fram det bästa som skett på den gotländska musikscenen under 2018. Vem som helst kan föreslå kandidater på www.rockskallen.se senast den 23 februari.

Det görs i de fem kategorierna: Årets Rockskalle, Årets uppstickare, Årets doldis, Årets wow samt Årets liveakt. De som sedan blir nominerade (tre fill fem namn i respektive kategori) kommer att presenteras i Gotlands Allehanda under vecka 9.

Vinnarna utses av en jury bestående av Timas Eliasson (Rockskalleveteran), Emma Gustafsson (Roxy), Christopher Johnsson och Johanna Dahlbom (Joda), Ulrica Fransson och Fredrik Magnusson (Gotlands Media) samt en representant för förra årets Rockskallevinnare King Kong.

Rockskallen 2019 äger rum i Tornet på Wisby Hof den 16 mars med start klockan 20.00.

Kategorierna

Rockskallen. Ska gå till den artist/band/arrangör som gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen det gångna året.

Uppstickare. Här prisas det band/artist/arrangemang/musikfenomen som med kreativitet och energi bidragit till att förnya den gotländska rockscenen.

Doldis: Låtskrivaren, producenten, råddaren, arrangören... Här ska den person prisas som genom sitt arbete och sitt engagemang bakom scenen spelat en central roll för öns musikliv.

Liveakt. Den artist eller det band som stått för årets främsta liveframträdande på Gotland.

Wow. Tilldelas det/den som under året bidragit med den största överraskningen i den gotländska musikvärlden. Årets wow kan exempelvis vara den oväntade comebacken, det efterlängtade genombrottet eller den osannolika bokningen.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa