Dan och Magnus återförenas i Rymden

Sedan Esbjörn Svensson omkom 2008 har Dan Berglund och Magnus Öström inte spelat tillsammans i Visby. Nu är det dags.

10 februari 2020 13:37

Efter att troget ha återkommit till Visby betraktades EST som Jazzklubbens husband. Efter pianisten Esbjörn Svenssons död upplöstes dock trion, och basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström gick skilda vägar. De har återkommit till Jazzklubben fler gånger, men inte tillsammans. Både Dan och Magnus har egna band, men det visade sig att det fanns utrymme för en konstellation till.

2018 frågade norske pianisten Bugge Wesseltoft om Magnus och Dan ville spela ihop med honom. Trion Rymden bildades, och efter att ha spelat på jazzfestivaler runt om i Europa 2018 gav de i början av förra året ut albumet ”Rymden”. I oktober släpptes uppföljaren ”Live on Earth”.

Trions kalender i vår innehåller förutom i Sverige spelningar i Norge, Tyskland, Frankrike, Estland och Schweiz. Den 26 mars landar trions skepp i Visby, där Jazzklubben under vårsäsongen i övrigt bjuder på en trio framstående jazzsångerskor, svenska gitarrister i toppklass och ett italienskt gästspel.

 

Så här ser vårens program ut:

13 februari. Viktoria Tolstoy är tillbaka i Visby för en jazzkväll tillsammans med Joel Lyssarides (piano), Krister Jonsson (gitarr), Mattias Svensson (bas) och Rasmus Kihlberg (trummor).

27 februari. Italienska duon Ilaria Graziano (sång) och Francesco Forni (sång, gitarr och diverse andra instrument) blandar folkmusik och blues på italienska, franska, engelska och spanska. Visby ingår i en kortare turné i Sverige.

12 mars. Gustaf Lundgren (gitarr) är landets främste uttolkare av Django Reinhardts musik. I sällskap med Carl Bagge (piano) kommer han till ön för att spela tillsammans med Gotlandsmusikens jazzgrupp.

26 mars. Rymden.

9 april. Conny Bloom, som brukar bjuda på julkonserter på Länsteatern tillsammans med Andreas Nilsson och Janne Åström, kommer till Jazzklubben med ett band där Henrik Widén (keyboard), Mats Rydström (bas), Fredrico de Costa (trummor) ingår.

23 april. Sångerskan och pianisten Ida Sand gästade Jazzklubben våren 2017 med ett program där tyngdpunkten låg på musik av Neil Young. Nu återkommer hon tillsammans med Henrik Jansson (gitarr), Robert Östund (orgel), Sven Lindvall (bas) och Nicci Notini Wallin (trummor). 

7 maj. Kristin Amparo, känd från bland annat Melodifestivalen och en spelning på Jazzklubben våren 2016, är tillbaka tillsammans med Love Örsan (bas), Nils Kakoseos (gitarr) och Christopher Cantillo (trummor).

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino