De kan bli "Folkets Rockskalle" – rösta på din favorit!

Förslagen strömmade in när GA bad om förslag till Rockskallen Music Awards. Nu är det dags för Helagotlands läsare att rösta fram vem av de nominerade som ska få Folkets pris.

23 februari 2018 07:40

– Nomineringsskörden visar återigen på det sprudlande musikintresse som finns på Gotland, konstaterar Gotlands Medias Fredrik Magnusson. Han och de andra medlemmarna i juryn för RMA, Rockskallen Music Awards, har haft mycket att göra. När Rockskallen får ny kostym och breddas till en hel gala har den gotländska musikpubliken skickat in mängder av förslag och juryn har sedan vaskat fram tre nomineringar i varje kategori.

Vilka som är nominerade till RMA:s ädlaste pris, Rockskallen, kommer att vara hemligt fram till galakvällen på Wisby Strand den 17 mars, men nomineringarna i de fyra andra kategorierna presenteras här.

– Nu har juryn gjort sitt och nu ska läsarna utse vem av de nominerade som ska få Folkets pris, säger Rockskallens projektledare Monica Kämpe.

På Helagotland.se kan du säga ditt om vem av de tolv nominerade som har gjort mest för det gotländska musiklivet. Omröstningen startar i dag.

Monica Kämpe är mycket nöjd med gensvaret från läsarna och musikpubliken. Det har strömmat in förslag på doldisar, överraskningar, uppstickare, liveakter och band som har gjort sig förtjänta av en belöning.

Flest förslag har kommit in till Rockskallepriset.

– Det priset engagerar, men det som gjorde mig glad var att vi också har fått väldigt många förslag till kategorin ”Årets doldis” – alltså alla de människor som viger sina liv åt att stjärnorna på scenen ska kunna glänsa, säger Monica Kämpe.

De tolv nomineringar som presenteras i dag representerar en lång rad olika genrer. Här finns allt från duon Pink Milk, som nyligen nominerades till ”årets rock/metal” på P3 Guldgalan, till kyrkomusikern, kompositören och körledaren Alma Emilsson och 70-talsbandet Slite Cement som efter 40 års tystnad har gett ut en skiva.

– Det har funnits en stor bredd på förslagen. Det speglar behovet av att öppna Rockskallen för hela musiklivet på Gotland, säger Rockskallens projektledare Monica Kämpe och fortsätter:

– Vi har en sådan otrolig bredd på det gotländska musiklivet och en fantastisk musikscen dit det alltid kommer folk. Oavsett vilken genre du har närmast ditt hjärta kan du alltid hitta liveframträdanden på Gotland.

Juryn för Rockskallen Music Award består av Ulrica Fransson, Fredrik Magnusson, Timas Eliasson, Helena Holmgren, Linn Klintberg och Vasilis Kanellos.

Sista dag att rösta är 4 mars 2018.

De nominerade är...

Doldis:

Peter Othberg

Han har jobbat med flera av Sveriges största artister – och med flera av övriga nominerade till Rockskallen Music Awards. Ett proffs och en eldsjäl på samma gång som inte ger sig förrän han har hittat det perfekta ljudet. Ljudteknikern Peter Othberg har kallats Gotlands ljudprofessor nummer ett.

Örjan Klintberg

Han står ofta på scenen. Men ännu oftare är han den som får musikarrangemangen att hända. Musikförläggaren, arrangören och musikern Örjan Klintberg firade förra året 20 år med Björn Persson Bluesband, 21 år med Bluesfestivalen i Hide och 25 år med Jazzklubben. Rockskallen håller tummarna för många jubileer till.

Alma Emilsson

Hon är musiker, men sällan den som står längst fram på scenen. Kompositören, körledaren och kyrkomusikern Alma Emilsson bidrar till sprida musik och musikalitet för åtskilliga gotlänningar – och bidrar till att förnya och modernisera bilden av vad en kantor ska vara.

Liveakt:

Gotlandic Pink Floyd Show

I flera år har Pink Floyd-entusiasterna i Safari bjudit på en tributeshow för att hylla sina idoler. 2017 fyllde de kappsäcken med en maffig ljusshow och en väsentligt större kostym och flyttade från Björklunda till Visby, där över 2 000 i publiken fick uppleva Galgberget som de aldrig sett - eller hört - det förut.

Ida Andersson Band

Ida Andersson Band är några av livemusikens riktiga grovjobbare. Med ett stort antal spelningar har de etablerat sig som ett oerhört populärt liveband med stor spelglädje, ett magnifikt sväng och medvetna texter.

Riddarna + Alkberg

Redan på planeringsstadiet stod det klart att kombinationen Riddarna och Mattias Alkberg skulle stå för en av årets absoluta livekanoner på Gotland när Roxys Rockklubben gjorde comeback. Med varsin nysläppt platta i bagaget vände alternativrockarna i Riddarna och multipoeten Alkberg upp och ner på Wisby hof under en redan legendarisk konsert.

Årets uppstickare:

Wisby Strandfestival

En kulturkrock när den är som allra bäst; mellan det poppiga och inte sällan jazziga storbandet i kostym och festmeckat Wisby Strand. Tillsammans radade de upp en imponerade lineup bestående av Little Jinder, Petter, Miriam Bryant, Stiftelsen, Titiyo, Pugh och Jono The Band. Visby fick därmed en stadsfestival. Det var sannerligen välbehövligt!

Pelle Jansson

Under Roxys paraply fungerande han i åratal som en motor för öns musikliv. När de gick skilda vägar gjorde han slag i saken och blev sin egen. Nu driver han en klubb som satsar på både lokala och internationella akter. Pelle Jansson är en musikentreprenör i ordets allra bästa bemärkelse.

Klubb Skaiv

I tider då framgång räknas i antal spelningar på Spotify och musik allt oftare förvandlas till en mysig inredningsdetalj, så behövs en motreaktion. Det är där Klubb Skaiv kommer in i bilden. För när alla andra rusar åt samma håll, gör Klubb Skaiv precis tvärtom. I en okonventionell klubbmiljö har de skapat en plattform för alternativ musik, vars kvalitet inte mäts i miljontal strömningar.

Årets wow:

Slite Cement

Inget gotländskt band är lika mytomspunnet som Slite Cement. Och det såg länge ut som att deras första och sista skiva endast skulle vara en angelägenhet för de lyckliga få som lyckats komma över en piratkopierad kassett. Men 40 år senare, med hjälp av ett hängivet tyskt skivbolag, släpptes skivan. Och den var lika fantastiskt som alla sagt.

Pink Milk

På sitt hyllade debutalbum ”Purple” dränker den kraftfulla duon Pink Milk sina sinnliga rockharmonier i effektpedaler, rundgång och åsklikt muller. En skiva som är lika kompromisslöst rå som den är ömsint och romantisk. Låt oss hoppas att ”Purple” är början på en lång – reverbfylld - vänskap. Att de sedan är ett explosivt liveband, gör verkligen inte saken sämre.

Karl Petters orkester

Det sägs att musik skall byggas utav glädje och det är något som Karl Petters orkester har tagit fasta på. Med snillrika och medryckande melodier gör det här toksvängiga bandet barnmusik som lyckas med den svåra bedriften att faktiskt tilltala alla åldrar. Ett bättre betyg är svårt att få.

Kategorierna

Årets doldis: Låtskrivaren, producenten, roddaren, arrangören… Årets doldis prisar den person som genom sitt arbete och sitt engagemang, bakom scenen, spelat en central roll för öns musikliv.

Årets liveakt: Den artist eller det band som har stått för årets främsta liveframträdande på Gotland.

Årets uppstickare: Med Årets uppstickare prisar vi ett band/artist/arrangemang/musikfenomen som med kreativitet och energi bidragit till att förnya den gotländska musikscenen.

Årets wow: Årets wow tilldelas det arrangemang/fenomen/artist/band som under året bidragit med den största överraskningen i den gotländska musikvärlden.

Årets Rockskalle: Rockskallen går till den artist, det band eller den arrangör som gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen under det gångna året.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland