De satsar på Gotland som en ny dyk-ort

De har nyligen installerat sig i en lokal nära hamnen och nu vill de visa upp Gotland ur ett annat perspektiv – under havsytan.

8 januari 2017 07:00

Det började med att Sebastian Reyes köpte ett par dykpaket, med väst, regulator och flaska.

– Så ställde jag dem vid Blå lagunen och satte upp en skylt med "Provdyk 100 kronor". Det var många som provade och det var så idén började. Det fanns en efterfrågan, berättar Sebastian Reyes.

Han startade dykverksamhet ansluten till Padi (Professional Association of Diving Instructors), sommaren 2015, och efter ett tag kom även dykinstruktören Jonas Fredriksson in i företaget.

– Vi bestämde att vi ska göra Gotland till en dyk-ö, säger han och berättar vidare att de samarbetar med flera aktörer för att skapa helhetslösningar för bland annat dykturister, med boende och dylikt.

Dyk och sport Gotland har utöver uthyrning och försäljning av utrustning, kurser och utflykter, bland annat vrakdykning. Och så är det ett 40-tal elever från Guteskolan som får dyklektioner i Solbergabadet.

Ett spännande projekt som Reyes och Fredriksson också arbetar med, är att göra en förstudie för hur man kan lägga en snorklingsled i det planerade marina naturreservatet i Slite.

– Man kan likna det vid en vandringsled på land. Du behöver inte mer förkunskaper än simkunnighet, säger Jonas Fredriksson.

– Och det ska vara anpassat för alla, bland annat med blindskrift på de informationsskyltar vi vill sätta upp, säger Sebastian Reyes.

Ni vill visa Gotlands undervattenvärld, är det så mycket att se?

– Ja, det är mer än man tror. Vi har inga hajar eller valar, men mycket annat. Du kan se flundror, torskar, magneter, sälar och sedan är det själva landskapet i sig. Det är så himla vackert, säger Sebastian Reyes.

– Tänk dig att du är viktlös och svävar fram i ett fantastiskt landskap, som ett raukområde fast under vatten, säger Jonas Fredriksson.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter