Konceptet grundar sig i det tidigare evenmanget Gotland Crimetime, arrangerat av Bonnierförlagen. Då Crimetime inte fick den tillväxt som ledningen hade hoppats på, beslutade Bonnierförlagen och Bokmässan i Göteborg att gemensamt driva Crimetime i Göteborg. Men i år arrangeras Gotland Art Crime, och arrangörerna Inger Harlevi och Tobbe Stuhre hoppas på ett gott gensvar med ett hundratal besökare.

– Det har varit en utmaning och Tobbe har lagt ett enormt mycket tid med all planering. Det är första året vi gör det och jag är jättenöjd med resultatet hittintills, säger Inger Harlevi, ordförande i Gotland Art Week.

I startgroparna var det tidigt klart att deckarfestivalen skulle starta i form av ett mindre evenemang, för att sedan eventuellt få komma att växa efterhand. Ledningen hade som mål att komma i kontakt med 15 gästande författare och nu inför uppstarten av Gotland Art Crime är målet uppnått. Bland annat kommer Håkan Nesser, Marianne Cedervall, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Per Schlingmann och många fler.

Artikelbild

| Programmet för deckarfestivalen är intensivt. Bussresor med deckarförfattarna och stadsvandring är några punkter.

– Vi har etablerat ett väldigt bra nätverk i år. Vi kom egentligen till en vit karta och det gällde ju att hitta alla ingångar till förlagen och författarna, säger projektledaren Tobbe Stuhre och fortsätter:

– Nu har vi ju den rutinen vilket förmodligen gör det lättare till nästa år.

Programmet för festivalen är ett gediget sådant. Programpunkterna innefattar bland annat författarsamtal, stadsvandringar i Visby och limousinturer med författarna. Även de gästande författarna ser framemot festivalen.

– För oss som skriver så är det här jättekul. Att få gå omkring i Visby med läsare, det har känts unikt. Det är verkligen speciellt, säger författaren Marianne Cedervall.

Artikelbild

| Inger Harlevi, ordförande för Gotland Art Week.

Som besökare kommer det finnas möjlighet att guidas runt av författarna på de platser som inspirerat till flertalet nervkittlande deckare.

– Jag kommer att visa mina mordplatser på östra Gotland, säger Marianne Cedervall.

Artikelbild

| Projektledaren Tobbe Stuhre.

Både Inger Harlevi och Tobbe Stuhre ser positivt på framtiden och visionerar redan en uppföljare till festivalen.

– Visst kan det växa, men då måste vi först se till att stabilisera det här. Vi kan kanske säga att vi ska ha 20 författare nästa år, men nu ska vi hitta fram till ett hållbart och långsiktigt koncept, säger Inger Harlevi.