Det är 2020 års stora mattrend

Hur står sig Gotland som matdestination och vad kännetecknar egentligen en bra restaurang? Gastronomiska världskorrespondenten Anna Norström svarar på GA:s frågor.

Anna Norström är journalist med fokus på mat och resor, eller gastronomisk världskorrespondent som hon själv kallar sig, och föreläsare inom matturism.

Anna Norström är journalist med fokus på mat och resor, eller gastronomisk världskorrespondent som hon själv kallar sig, och föreläsare inom matturism.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-01-10 12:13

Efter att de senaste två månaderna ha besökt Istanbul, Köpenhamn och Moskva landar Anna Norström hos sin mamma på Gotland till jul. Anna Norström arbetar som journalist med fokus på mat och resor och föreläser om matturism. Hon är delvis uppvuxen på Gotland, och har arbetat som reporter på bland annat Gotlands Allehanda och Aftonbladet innan livet som frilansare började för tio år sedan. Däremellan hann hon även driva restaurang Surfers tillsammans med vännen Mymlan Isenborg.

– Min största styrka som krogskribent är att jag kan läsa av en restaurang på ett mer korrekt sätt än den som aldrig jobbat inom service.

Vad har Anna Norström kunnat konstatera gällande vilka mattrender som råder i världen? Jo, att det egentligen bara finns en, och det är hållbarhet.

– När vi pratar om hållbarhet tänker vi oftast på matsvinn, men det är så många fler parametrar. Till exempel social hållbarhet, att kroggästen intresserar sig för att personalen har schyssta villkor. Sen kan hållbarhet vara att restauranger jobbar närodlat och att man håller nere på andelen kött på menyn, säger hon, och berättar att hon är övertygad om att hållbarhetstrenden kommer att vara dominerande även detta år.

När Anna Norström tänker på Gotland och mat är det inte bara saffranspannkaka och lamm som dyker upp.

– Den första sparrisen, alla grödor som mamma odlar i sitt land eller när ramslöken blommar och tryffeln börjar komma på senhösten.

Hur står sig Gotland matmässigt jämfört med andra platser?

– Vi har ett fantastiskt rikt skafferi som borde nyttjas ännu mer. Som jordbruksprodukt är vi en av de absolut starkaste regionerna i landet. Restaurangmässigt har vi ett ganska bra erbjudande, och det som jag tycker är intressant med Gotland är att de bästa krogarna numer ligger utanför Visby, som till exempel Lilla Bjers och Krakas krog.

Hur skulle Gotland kunna bli ännu bättre som matdestination?

– För att stärka sitt matturismerbjudande behövs ett samlat organ. I dag är det ensamma små öar som gör egna grejer, som krögarföreningen, Frida Domnauer, Destination Gotland, Region Gotland och Visby Centrum. Jag tror att det är jätteviktigt för Gotland med samverkan och det nya projektet Sustainable Speis har potential för att bana ny väg på sikt, säger hon och fortsätter:

– I Sverige finns det någon idé om att det är fult att marknadsföra restauranger, att det bara är en lyxhobby. Men det är ingen som höjer på ögonbrynen om du åker och kollar på fotboll och lägger 5 000 kronor på det, i jämförelse med att lägga pengar på en avsmakningsmeny. Mat är väl den enklaste hobbyn du kan ha, du ska ändå äta tre gånger om dagen.

Vad skulle vi vinna på att ha en sådan samverkan?

– Jag tror att man skulle få en bättre och mer effektiv turism. Mat är bland de viktigaste faktorerna när folk väljer resmål. Gotland har ett brett erbjudande och välkomnar alla, men det är bättre att hitta några kärngrejer att rikta in sig på för att få en större tydlighet. Bulkturism har ingen framtid och hur snett det kan gå har vi sett flera exempel på i världen.

Nästa stopp i gastronomins tecken blir Brasilien. För den som själv blir sugen på att kombinera resa och mat tipsar Anna Norström om en något okänd matdestination, nämligen Slovenien.

– Slovenien har ett fantastiskt skafferi och en fantastisk vinkultur. Det bästa är att åka runt i landet, landsbygden är grejen.

Så är en bra restaurang

Anna Norström tipsar om vad som kännetecknar en bra restaurang:

Ett rent kök.

Välstädade toaletter.

Du blir sedd direkt, och får ett trevligt bemötande direkt när du kommer in.

Alla i ditt sällskap blir behandlade på samma vis.

Andra gäster ser glada och nöjda ut.

Lita aldrig på Tripadviser vid val av restaurang, utan ta hellre hjälp av lokala matbloggare eller matjournalister och läs recensioner i lokala tidningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!