Från juriststudierna till diplomattjänsten på Utrikesdepartementet (UD) i Stockholm, via utlandsstationering i Kenya, har Tinna Lindberg samlat erfarenheter från en värld som är okänd för de flesta av oss.

Efter en skrivarkurs väcktes tanken på att skriva en spänningsroman.

– Det är en dröm jag alltid haft. Jag jobbar i en spännande miljö med internationella perspektiv, där man träffar många intressanta personer.

Artikelbild

| Debut. "Förnedringen" är Tinna Lindbergs författardebut.

Hon valde att förlägga intrigen till Bangkok, Thailand och det svenska konsulatet där.

– Vår organisation (UD, red. anmärkning) är präglad av den bristfälliga hanteringen av tsunamikatastrofen. Och var och varannan svensk har en relation till Thailand, många reser dit och många vill bosätta sig där. Jag har inte varit utlandsstationerad där, men miljöerna på en ambassad är likartade. Däremot har jag har varit där flera gånger, senast för att göra research till boken.

Tinna Lindberg slogs av kontrasterna hon mötte i Thailand, mellan semesterparadiset och en betydligt tuffare värld.

– För mig är det svårt att förhålla mig till det sjaskiga, prostitutionen och mäns utnyttjande av kvinnor i Thailand, Det gjorde mig intresserad av vad som händer med människor i en sådan miljö, svenskar säger sig ha hög moral och starka värderingar. Tyvärr går många över gränsen på en plats där allt kan köpas för pengar. Jag ville inte bara skriva en bladvändare med en mordgåta, utan också belysa det här, säger hon.

Artikelbild

| Signering. Under fredagen signerade Tinna Lindberg sin bok hos Wessman & Pettersson i Visby.

I ”Förnedringen” möter läsaren diplomaten Viktoria Lind och följer en mordutredning ur hennes perspektiv.

– Hon är en karriärdiplomat som begått ett misstag i arbetet och blivit placerad i Bangkok mot sin vilja.

Till sin hjälp att reda ut mordgåtan har Viktoria stjärnskottet Sara Al-Mayahi, en skicklig handläggare på konsulatet. Även ”svenskkolonin” på Koh Lanta skildras då mordoffren, två svenska sexturister, har en koppling dit.

Vägen till författardebuten var som för många andra lång.

– I fyra år skrev jag på boken på kvällar och helger. Som många andra skickade jag boken till de stora förlagen först, när jag fick uppmuntrande respons från en lektör gav det mig ny energi att fortsätta. Det blev det mindre förlaget Blue Publishing som gav ut boken i mars.

Tinna Lindberg har många litterära förebilder.

– De etablerade svenska kvinnliga deckarförfattarna, som Malin Persson Giolito, Camilla Läckberg, Jenny Rognestig. Jag gillar framför allt en bra berättelse och varvar skönlitteratur och deckare. John Le Carré och Tove Alsterdal är två andra favoriter, säger hon.

Inte bara den internationella miljön lockar Tinna Lindberg, sedan barndomen har hon tillbringat somrarna i Tofta.

– Nu är jag tillbaka med min familj, bara att ta båten hit väcker barndomsminnena till liv. Jag uppskattar den fina intima miljön här i Visby och det känns som att komma utomlands.

Från hösten har Tinna Lindberg tagit tjänstledigt för att skriva en uppföljare.

– Vi får följa huvudpersonen vidare, jag har fått fin respons av många bokbloggare, det verkar som att folk lockas att läsa om den här diplomatmiljön utomlands.