Donationer till Dubbe-pjäsen

”Anna & Jacob Dubbe” är Länsteaterns stora satsning i vår. En föreställning som möjliggjorts bland annat via donationsmedel.

19 november 2018 11:00

Länsteaterchefen Thomas Sundström konstaterar att man fortsätter på linjen att söka upp gotländska berättelser och historier skrivna av gotlänningar eller personer boende på Gotland.

– Det har varit Eva Sjöstrand, Jonas Jonasson, Staffan Cederborg. En författare man inte kommer ifrån och som jag läst med behållning är Pelle Sollerman. Jag läste om hans trilogi om Jacob Dubbe och där fanns berättelsen om den unge Dubbe som jag inte kände till, konstaterar Thomas Sundström.

– Vanligen tänker man på honom som en patronlik figur med hög hatt men han började urfattig och kämpade sig upp.

Anna Torsman är i jämförelse helt okänd men skötte Dubbes affärer när han var på bortrest. I föreställningen läggs också kärlekshistorien mellan Jacob Dubbe och Anna Torsman i centrum. De båda, från skilda samhällsklasser, skiljs åt men återförenas. En historia som Thomas Sundström betecknar som en gotländsk Romeo och Julia-historia.

Därmed bygger man också på den bok i trilogin som heter ”Köpmannen vid Lilla Strandporten”. (I övrigt ingår i romantrilogin ”Ryssbrödet” och ”Jacob Dubbes testamente”).

– Vi följer den naturligtvis inte strikt utan har gjort historien fritt efter boken, framhåller Thomas Sundström som svarar för manuset.

Han framhåller också att tidsmässigt utspelas det kring sekelskiftet 1700/1800 eller omkring händelser som franska revolutionen och mordet på Gustav III och det senare finns också med.

– Så berättelsen är även en bild av tiden där adeln bryts ner och köpmännen tar över.

Alexander Moberg regisserar och huvudrollerna görs av Stina Nordberg och Rasmus Mononen.

– Jag är oerhört glad att vi fått dem som huvudrollsinnehavare, de blir ett starkt kärlekspar, menar Thomas Sundström.

Han har också anledning att glädjas åt att teatern fått donationer riktade till just denna föreställning. Visbybon Björn Kopf bidrar med 100 000 kronor.

– Det är vi väldigt tacksamma för, det gör att vi kan göra den här satsningen.

En handelsförening planerar också att gå in och stödja föreställningen med ett belopp, även om det ännu inte är officiellt.

Föreställningsmässigt jobbar man för tillfället med att skapa scenografi och kläder. Thomas Sundström:

– Repetitionerna börjar den 7 januari.

Premiären sker den 2 mars.

Jacob Dubbe

Född i Visby 1769, död i Stockholm 1844.

Ägnade sig åt handels- och skeppsverksamhet. Ägde bland annat Rosendal i Follingbo. I närheten av nuvarande Follingbomasten finns ännu delar kvar av hans skapade område Jacobsberg.

Där återfinns bland annat pelarna till ett utsiktstorn. Kvar finns också den privata begravningskammare där hans tre döttrar är begravda.

Ägde säteriet Duvnäs och har en gata, Jakob Dubbes väg, uppkallad efter sig i Saltsjö-Duvnäs.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa