Gruppen Excellence slog igenom i musikprogrammet Popstars som sändes i Kanal 5 i början av 00-talet. Jenny Bergfoth sökte till programmet efter att ha blivit övertalad av vänner, och bestämde sig för vad hon skulle sjunga först i kön till audition.

– Sen gick jag bara vidare och vidare hela tiden, säger hon.

Där blev hon ihoptussad med fyra andra tjejer, och de blev gruppen Excellence som under ett par år hann med både guld- och platinaskivor. De är kanske mest kända för låten ”Need To Know (Eenie Meenie Miny Moe)”, Mello-bidraget och OS-låten "Vi ska vinna" från Salt Lake City 2002 som de gjorde tillsammans med Markoolio. Jenny Bergfoth minns den korta tiden som popstjärna som galen:

Artikelbild

| Gruppen Excellence när det begav sig, 2001. Jenny Bergfoth längst fram sittandes på gotlvet.

– Det var singlar, turnéliv, livvakter, fans som svimmade framför ens fötter, skivsigneringar, autografskrivande...

Resan tog slut en tid efter att gruppen ställde upp i Melodifestivalen 2002, och Johanna Landt hoppade av gruppen.

– Hon behövde en paus, och det behövde vi nog allihop. Det var så extremt intensivt.

För den då 23-åriga Jenny blev det en identitetskris när artistlivet upphörde.

Artikelbild

| Jenny har två pärmar fyllda med pressklipp från musikkarriären i början av 00-talet.

– Jag var hemma och mådde skitdåligt, och hade torgskräck. Det var yogan som räddade mig ur det. Det var bara att sätta sig och andas.

Efter det blev just yogan Jennys identitet. Hon flyttade till Gotland 2006 och har drivit Yogastudion i en källarlokal på Östercentrum i över ett decennium. Men nu ska artisteriet få en ny chans.

Artikelbild

| Excellence släppte bland annat ett album som sålde guld. Jennys diplom hänger hemma på väggen.

Idag, 16 år efter att gruppen splittrades, har Excellence återuppstått. När Jenny tidigare i år fick frågan av Europride om att återförenas med sin gamla grupp kändes det för första gången helt rätt.

– Helt plötsligt kände jag bara ”gud, jag är redo”, säger hon. Den här längtan kom fram så tydligt. Jag är ju artist! säger hon.

Artikelbild

I torsdags stod två av originalmedlemmarna, Johanna Landt och Jenny Bergfoth på scen och sjöng inför omkring 15 000 åskådare på Europride i Stockholm. Inför spelningen var det nervöst.

– Men när vi klev upp på scen rann det bara av. Det var helt magiskt. Vi grät efter att vi klivit av för att vi längtar så mycket.

Efter framträdandet fick de blodad tand. Planen är nu att de två gruppmedlemmarna ska försöka hitta ett eget sound, och målsättningen är att vara med i Melodifestivalen 2019.

– Jag har varit yoga-Jenny i 16 år. Nu blir jag pop-Jenny igen.