Fest hela säsongen när Jazzklubben fyller 25 år

Jazzklubben inleder sitt 25-årsfirande med festival och avslutar med fest. Tiden däremellan är tryfferad med godbitar.

25 september 2017 08:00

Kommande torsdag, fredag och lördag anordnar kulturföreningen Roxy för andra året Jazz & Blues festival. Torsdagen är även inledning på Jazzklubbens höstsäsong, och den startar traditionellt med årets Gullinpristagare tillsammans med Visby storband. Pristagaren är saxofonisten Roland Keijser (född 1944), med bakgrund i proggrörelsens kända band Blå Tåget samt Arbete & Fritid, och därefter musikaliskt verksam i gränslandet mellan jazz och folkmusik.

Fredagen är vikt åt blues, med Mats Ronander som affischnamn. Han backas upp av Björn Persson Bluesband, som tidigare kompat Ronander bland annat i Hide.

– Mats är en fantastisk musiker, bra på gitarr och munspel och inte minst som sångare, säger Örjan Klintberg som spelar bas i bluesbandet och som varit med och arrangerat Jazzklubbens program sedan starten.

På lördag är festivalens husband på plats, det vill säga Joel Lyssarides (piano), Josef Karnebäck (bas) och Robert Ikiz (trummor). I fjol kompade de Viktoria Tolstoy. I år står Margareta Bengtson, med ett förflutet i Real Group, vid sångmikrofonen.

Höstsäsongen avslutas med ett 25-årskalas den 7 december. Flera av de som var med och startade Jazzklubben tar plats på scenen.

Gunnel Mauritzson blir den sammanhållande länken under festkvällen. Hon kommer att sjunga tillsammans med de fyra konstellationer som medverkar. Saxofonisten Jonas Granberg, gitarristen och sångaren Kenna Jakobsson, klarinettisten Gösta Lyttkens och bluesgitarristen Björn Persson kommer att leda varsin ensemble.

Jazzklubben startade hösten 1992. Alexandra Charles och Anders Gustrin hade tagit över Gutekällaren och ville ha underhållning på vardagskvällar. Kulturföreningen Roxy tillfrågades och den 24 september 1992 hölls första Jazzklubben med helt igenom lokala artister. Bandet Teachers med Janne Luthman som sångare var huvudnummer. Bandet lyckades locka upp en av initiativtagarna till klubben, Gösta Lyttkens, på scen. En annan av grundarna, Gunnel Mauritzson, sjöng ackompanjerad av gitarristen Göran Lindelöw.

Under de 25 år som gått har Jazzklubben bara ställt in två gånger. Ena gången var dagen efter att Gutekällaren försattes i konkurs 1994, vilket ledde till att klubben flyttade över Lilla torggränd och in på Munkkällaren.

Sedan starten har över 350 konserter arrangerats. Flitigaste gäst: Esbjörn Svensson Trio. Det är anmärkningsvärt, då trion fortsatte att regelbundet återkomma till Visby även efter att gruppen nått världsrykte.

En stöttepelare i verksamheten är Gotlandsmusiken, som förutom den inledande kvällen med Roland Keijser skickar sin jazztrio till två klubbkvällar.

Höstsäsongen

28-30 september: Jazz & Blues Gotland.

12 oktober: Oddjob.

26 oktober: Erik Söderlind (gitarr) med Gotlandsmusikens jazztrio.

9 november: Sarah och Georg Riedel med Mats Bergström.

23 november: Almaz Yebio med Gotlandsmusikens jazztrio.

7 december: Jazzklubbens 25-årskalas.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino

Ämnen du kan följa