Folkmusikal från USA till Sverige

Clara Strauch har översatt folkmusikalen Wayward Home och tar med den från USA till Sverige. Med sig på scen har hon gotländska musikerna Vera Kebbe och Vilhelm Blomgren.

2 maj 2019 16:19

År 2013 påbörjades projektet som skulle bli folkmusikalen Wayward Home. Det är musikern, tonsättaren och skådespelaren Clara Strauch som tillsammans med amerikanska dramatikern och skådespelaren Maizy Scarpa har skapat musikalen. De träffades när de studerade på New York University Tisch School of the Arts.

– Jag är halvamerikan och har bott i New York. De senaste sex åren har jag jobbat med musikalen och förra året började manuset kännas klart, säger Clara Strauch.

Wayward Home har satts upp i bland annat New York, Maine och Vermont i USA. Nu kommer alltså turen till Sverige i höst.

– I vintras fick jag för mig att översätta manuset till svenska. Jag jobbar med länsteatern i Västerås, som ville att vi gör en föreställning i höst.

Musikalen handlar om en familj som tvingas börja om efter att ha förlorat allt i en översvämning.

– Vi fascinerades av historier om flykt och migration som var och är aktuella ämnen, men även av förlust och sorg och hur man går vidare. Vi har även hämtat inspiration från Noaks ark i bibeln, och hittat på en egen variant, säger Clara Strauch.

Förutom skådespelare och tonsättare är hon singer-songwriter, och är den som har skrivit musiken till musikalen. En av låtarna finns med på Clara Strauch senaste platta och ytterligare två låtar från musikalen kommer att finnas med på det album som hon nu arbetar på.

– Det är väldigt likt min egen musik men den här är mer teatralisk. Det är svårt att beskriva musiken eftersom folkmusik är så brett, men det är mer som americana än svensk folkmusik, säger hon.

Med sig på scenen har Clara Strauch gotlänningarna Vera Kebbe och Vilhelm Blomgren. De tre har aldrig tidigare arbetat tillsammans, även om de träffats i olika projekt genom åren.

– Vera och jag hade musikkvällarna "akustisk afton" ihop och sedan bjöd hon in mig när hon gjorde "Vera på Warfsholm". Ville har jag inte jobbat med sedan vi var med i Musikalkompaniet, berättar Clara Strauch.

Än så länge är bara en föreställning i Västerås planerad, den 16 oktober, men Clara Strauch hoppas att det blir fler än så.

– Jag hoppas att det kan bli en större produktion och att vi kan boka in tillfällen på Gotland med.

Skådespelarna har inte börjat repa än.

– Jag har precis fått med dem och är klar med översättningen. Nu försöker jag planera kring vad som ska hända efter föreställningen i Västerås, säger Clara Strauch.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa