Författare klara till deckarfestivalen

I sommar är det premiär för Gotlands Deckardagar. Delar av programmet är klart och de första författarna kan nu presenteras.

14 januari 2019 10:07

Efter att Bonnier beslutade att flytta Crimetime från Visby till Göteborg tog Gotland Art Week förra året över stafettpinnen. Deckarfestivalen kallades då Art Crime.

– 2018 ser jag som en räddningsaktion. Det var ett jättetufft uppdrag, mycket svårare än jag trodde, säger Inger Harlevi, festivalgeneral.

Till i sommar har arrangörsgruppen fått med Deckarakademien och Nils "Nisse" Scherman på tåget. Arrangörsgruppens första steg var att byta namn på festivalen till Gotlands Deckardagar. Nisse Scherman och författaren Carin Gerhardsen kommer även att agera värdpar under deckardagarna.

– Att vi fått med Deckarakademien öppnar dörrar till förlagen och författarna. Det är så skönt och ett jättebra samarbete, säger Inger Harlevi.

Tanken är att börja småskaligt och växa steg för steg. Max 20 författare kommer att delta, och det finns plats för max 200 besökare. Fokus är spänning, välbehag och interaktivitet.

– Författare och besökare ska verkligen få umgås. Det är så de allra flesta författare vill ha det, säger Nisse Scherman.

Förra året gavs 266 kriminalromaner ut i Sverige. Det är fler än vad som gavs ut i de övriga nordiska länderna sammanlagt, berättar Nisse Scherman. Hittills kan Gotlands Deckardagar presentera tio författare som är klara till festivalen. Däribland Tove Alsterdal, Philip Birk och Marc Voltenauer, som Nisse Scherman ser extra mycket fram emot.

– Tove Alsterdal är en lysande stjärna på den svenska deckarhimlen, även Philip Birk. Marc skriver om Gotland men finns ännu inte utgiven på svenska, säger Nisse Scherman.

Även några programpunkter är klara. I domkyrkan kommer biskop Thomas Petersson hålla i ett samtal med Marc Voltenauer och Marianne Cedervall och på Volare Vinbar anordnas "Wine Crime".

– Då får man chans att mingla med författare och vi kommer att prata om författarnas hjältars alkoholvanor. Myten om den alkoholiserade kriminalkommissarien ska spräckas, säger Nisse Scherman.

Det blir även deckar- och mordpromenader och bussresor. En av de mer interaktiva programpunkterna blir i Botaniska trädgården.

– Det blir som en "speed dating" mellan författare och läsare, där författare placeras ut i botan, berättar Inger Harlevi.

Deckardagarna pågår mellan 16 och 18 augusti.

– Det är under en vecka då den absoluta högsäsongen är över, vilket ger ett tillskott för besöksnäringen. Att ha välkända författare som vill vara på och marknadsföra Gotland är jätteviktigt, säger Inger Harlevi.

Gotlands Deckardagar

Pågår från 16 till 18 augusti.

Följande författare är klara: Tove Alsterdal, Philip Birk, Marianne Cedervall, Caroline Engvall, Kjell Eriksson, Carin Gerhardsen, Anna Jansson, Håkan Nesser, Marc Voltenauer och Håkan Östlundh. Fler tillkommer.

Så jobbar vi med nyheter
Cecilia Thomsson