En sommaranställd vid Lye kyrka öppnade ett skåp och såg att det fanns runor ristade på hyllplanen. Personal i kyrkan kände till dessa sedan tidigare, men till deras förvåning fanns de inte registrerade och undersökta. Klockaren i församlingen kontaktade Magnus Källström, runolog och runforskare vid Riksantikvarieämbetet, som beslutade att titta närmare på runorna.
– Vi har känt till att det finns mycket runor i den kyrkan, men för forskningen var det här fyndet helt okänt. Det är ett mysterium, säger Magnus Källström.
Han åkte till Gotland och ägnade en dag åt att dokumentera runorna, för att sedan åka tillbaka och påbörja en analys. Det handlar om ett tiotal kortare inskriptioner, som Magnus Källström tror kommer från medeltiden.
– Det är så speciellt med Gotland för runkunskaperna lever kvar under längre tid där än i resten av landet. Runorna verkar ha funnits från 200-talet fram till tidig modern tid på 1600-talet, säger han.
Av det Magnus Källström hittills kunnat utläsa rör sig de flesta inskriptionerna om namn.
– Det är någon form av klotter. Mest namn, som till exempel Johannes och Butuir men också mer obegripliga sekvenser, säger han.
En av inskriptionerna som förbryllar är ordet "fita". Ordet har tidigare hittats vid en utgrävning i Uppsala, och forskaren som analyserade det då trodde att det möjligen kunde röra sig om ett så kallat "runt" ord. Magnus Källström utesluter inte att det handlar om samma sak i Lye kyrka.
– Det är eventuellt ett fult ord, men den typen av inskriptioner i kyrkan brukar inte finnas. Det skulle kunna betyda fett också, eller vara ett ortsnamn. Det är förvirrande och man får fundera på vad som är troligast, säger han, och tillägger:
– I Norge finns det mycket inskrifter med den här typen av innehåll, men de finns i städerna och inte i kyrkorna. Det jag inte förstår i så fall är hur det här runda ordet kunde få stå kvar alla år i kyrkan.
Magnus Källström kommer att göra ytterligare ett besök på Gotland till våren, och fortsätta analysen av det oväntade fyndet.
– Det är roligt. Varje nytt fynd bidrar till ny kunskap. I det här fallet har vi ett möjligt namn på en husbonde och en ort, och det skulle i så fall vara det äldsta belägget för det ortnamnet vi har hittills, säger han.