Galan med samarbeten över genregränser

Rockskallen Music Awards är inte bara en hyllning till det gotländska musiklivet, utan även en samlingspunkt för nya samarbeten. Under galan uppträder öns musiker tillsammans i unika konstellationer.

9 mars 2018 17:08

Nästa lördag den 17 mars intar Rockskallen Music Awards Wisby Strand. Senare under kvällen intar Moneybrother scenen, men innan dess blir det gala med prisutdelning och musikframträdanden med lokala musiker.

– Det är första gången vi gör Rockskallen Music Awards, och det ska ju var en gala för all musik. Så i de sceniska numren vill jag ha en representation av så mycket musik som möjligt. Vi vill visa det enorma musiklivet som finns och kombinera, mixa och matcha. Det är det galan går ut på, säger Karin Leoson, konstnärligt ansvarig för musiknumren.

Det är nu klart vilka lokala band och artister som kommer att spela under galan, och Karin Leoson har lagt stort fokus på intressanta samarbeten över genregränserna. I öppningsnumret representerar Leading Light rockscenen, bandet består av medlemmarna Rasmus Weström, Jim Kristiansson och Simon Östergren. Deras låt "Culture Under Compulsion" fungerar som grund för numret, men den är bearbetad av Karin och Stefan Leoson för att även rymma sambatrummor, kulning och en kvinnlig solist. Dessa inslag står Tecken Samba, Idun Josefin Alfredsson och Vera Kebbe för.

– Jag fastnade för Leading Light direkt, och som jag sa till dem så tycker jag att de är "bra på riktigt", säger Karin Leoson och skrattar.

Och Leading Light var inte sena att tacka ja.

– Jag blev förvånad över idén i början, det här är ingenting vi hade kommit på själva. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men det ska bli kul att spela för nytt folk. Vi har inte spelat på Gotland på flera år, säger Rasmus Weström, sångare och gitarrist i Leading Light.

Mellanakten på galan kommer att tillägnas konstmusiken. Bandet Dear Emily kommer att framföra ett nyskrivet stycke av Minnamaria och Jens Friis-Hansen, som ingår i en barnmusikal som har premiär i nästa vecka. Tolkningen gör Dear Emily tillsammans med sex blåsare från Gotlandsmusiken.

– Dear Emilys sound är atmosfäriskt, mystiskt med mycket synt. Det kommer att sätta piff på galan, säger Karin Leoson.

Finalnumret blir en blandning mellan folkmusik, jazz och gospel. Merit Hemmingson inleder på orgel med sin låt "Fras i färg" från senaste albumet, och får backupsång från bland annat Alma Hedlund och Fredrik Larsson på trummor. Låten övergår sedan till en gospel med Alma Hedlunds gospelkör.

– Det är fantastiskt med den här blandningen, folk kommer att bli alldeles chockade. Den här gången jobbar jag med en lokal trummis, jag har inte spelat så mycket tillsammans med gotlandsmusiker tidigare, säger Merit Hemmingson.

När Karin Leoson planerat, bokat in musiker och satt ihop numren har hon förutom olika genre försökt få med både ålder- och könsperspektivet.

– Alla går och tittar på musiker i sin genre och då finns det så mycket man aldrig har sett. Det är mixen som är det roliga och ger ett vidgat perspektiv för varje person. Jag hoppas att det ger mersmak, säger hon.

Samtliga är överens om att det finns ett stort behov av forum, likt Rockskallen Music Awards, där musikgotlands bredd visas upp.

– Jag tycker att det är ett bra initiativ, det har inte funnits så mycket av det här tidigare, säger Rasmus Weström.

– Det är ju just kulturkrockarna som är kul, tillägger Merit Hemmingson.

Lokala musiker under RMA 2018

Leading Light

Tecken Samba

Idun Josefin Alfredsson

Vera Kebbe

Dear Emily

Gotlandsmusiken

Merit Hemmingson

Fredrik Larsson

Alma Hedlund med gospelkören Kumbaya

Så jobbar vi med nyheter
Cecilia Thomsson