Gotländsk novell på väg att bli film

”Det känns stort”, kommenterar Ing-Marie Tellström att hennes filmatisering av Anna-Kajsa Hallgards ”Sammetskostymen” snart är klar för biografpremiär.

12 februari 2020 17:33

Ing-Marie Tellström är nyligen hemkommen från Stockholm, där hon skött hushållet så att dottern Carin med familj får tid att jobba med filmen.

– De klipper. Nu börjar scenerna bli färdiga. Sen ska de jobba med ljudet och musiken som Julia (Westberg) skrivit, berättar Ing-Marie Tellström som börjat planera för premiärvisningen.

Till den ska alla medverkande med familjer, sponsorer och Anna-Kajsa Hallgard-sällskapets styrelse bjudas in. Det blir över hundra personer, vilket visar storleken på produktionen.

 

Vägen till filmandet började annars i det lilla formatet – i en tidning. Ing-Marie Tellström skrev en spalt om gotländska seder i Hoburgsbladet.

– Carin tyckte att jag skulle få större spridning om vi gjorde korta filmer och la ut dem på You Tube, berättar Ing-Marie.

Carin fick rätt. Den sex minuter långa ”Hur man går på visit” är nu uppe i 30 000 visningar, och några av de övriga närmar sig 10 000. Den starten gav Ing-Marie Tellström blodad tand. Hon höll själv i kameran och läste speakertexten i ”Saffransbake” från 2018. Även den filmen bygger på en novell av Anna-Kajsa Hallgard.

– Jag är Gutamålsgillets representant i Anna-Kajsa Hallgardsällskapet, och har upptäckt hennes berättelser. Novellerna är väldigt filmiska. ”Saffransbake” var lättast att börja med, berättar Ing-Marie.

 

Nu tar Ing-Marie Tellström nästa stort steg. Till  den halvtimmeslånga ”Sammetskostymen”, som bygger på romanen ”Sorken” handplockades karaktärer, manus skrevs med detaljerade scenanvisningar. Ing-Marie är noga med att poängtera att hon haft stor hjälp.

Under en vecka i augusti gjordes inspelningen på en gård i hemsocknen Öja. 

– Det var galet trångt med tid. Vi kunde bara spela in på kvällarna, för den veckan skulle några av barnen som medverkar skolas in på fritids, och andra skulle iväg på sina håll, säger Ing-Marie.

För huvudrollen som sorken Lars-Jakob engagerades sexårige Noah Jakobsson.

– Han var precis rätt, en charmig sork med lust att klä ut sig, säger Ing-Marie och berättar att en sömmerska sydde en sammetskostym åt honom till inspelningen.

 

Den här gången är det inte aktuellt att lägga ut filmen på You Tube.

– Nej. Jag har försökt att betala lite till de som medverkat, men det mesta har ändå gjorts ideellt. Jag vill ändå ge dem betalt, så då måste filmen visas på platser där vi får inkomster.

Premiären är planerad till april.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino