Gotländska indielabeln Novoton fyller 15

Pascal, Riddarna, Norma och Mirny Mine – många av öns främsta indieakter är knutna till Novoton. I dagarna firar labeln sin 15-årsdag.

17 september 2019 15:03

Novoton grundades 2004 av Daggan Stamenkovic, numera boende i När. Stamenkovics trägna arbete med labeln, som gett oss skivor som "I den skinande gyttjan" av I.B. Sundström och "Galgberget" av Pascal, var det främsta skälet till att han tilldelades GT:s kulturpris 2017. I en intervju som gjordes i samband med överlämningen av priset beskrev han hur det gick till skivbolaget kom till:

– Jag hade nyligen lagt ned ett annat skivbolag då och kände att nej, det här ingenting jag ska hålla på med längre.  2004 var det som allra deppigast i musikbranschen. Skivförsäljningen sjönk och det digitala hade inte tagit fart än. Så en dag såg jag Antennas (det gotländska bandet som först gick under namnet Novak, reds anm) live och tyckte bara att jäklar vad bra det här är. Jag kan väl vara lite manager åt dem, tänkte jag. Men inget skivbolag vågade satsa på dem. Då blev jag förbannad. Musiken har varit en oerhört viktig del av mitt liv. Att musiker inte ska få ersättning för sitt jobb längre, det är ju bara för j-vligt. Då får vi göra det själva, och det var så Novoton föddes, sa Daggan Stamenkovic då.

Novotons bandstall rymmer akter från hela landet. Knivderby, NEJ, och Avfall är några av banden på fastlandssidan.

Jubileet kommer att uppmärksammas med en Novoton-kväll på Slaktkyrkan i Stockholm 27 september. På scen finns flera band som är knutna till labeln: Pascal, Paper, It's For Us, Stilla havet och Memoria.  

Så jobbar vi med nyheter
Edvin Högdal