Gotlänning har gjort vinnarlåten i "Idol"

Herman Gardarfve var med som deltagare i "Idol" 2015. Nu är han tillbaka som producent för årets vinnarlåt i den stora tv-succén.

7 december 2017 10:17

På fredag är det dags för final i tv-programmet "Idol", då deltagarna Chris Kläfford och Hanna Ferm gör upp om vinsten i Globen. Priset är bland annat att få släppa "Idols" vinnarlåt som singel. I år heter vinnarlåten "Treading Water" och den har gotländsk touch i form av låtskrivaren och producenten Herman Gardarfve.

– Det är jätteroligt, känns verkligen superbra, säger Herman Gardarfve.

Han har gjort låten tillsammans med Melanie Wehbe och Patrik Jean.

– Melanie och Patrik står mest för textdelen och melodin, medan jag står mest för produktion och ackompanjemang. Vi har hittat ett samspel som vi känner funkar väldigt bra.

Herman har, liksom Melanie Wehbe, förflutet i "Idol" som deltagare. Herman var med 2015.

– Det är lite speciellt. Då åkte jag ur som topp 20 och så får man komma tillbaka nu och skriva vinnarlåten. På något sätt är det som en liten revansch.

Vad kännetecknar en vinnarlåt i "Idol"?

– Det är väl fortfarande på samma breda spår, på gott eller ont. Texten symboliserar hur man kämpat med att trampa vatten på samma ställe och börjar resan mot att ta sig till toppen. Sedan måste det vara en låt som passar en bred publik, med "Treading water" har vi försökt göra en tidlös låt som allt från 5-åringar till 75-åringar kan lyssna på.

Det är en utmaning att göra en låt när man inte vet vem som ska framföra den, menar han.

– Den måste också kunna passa till olika sångare, där har man en svår uppgift innan man vet vem som står där på finalscenen, texten kan ju bli jätterätt till den ena finalisten och superfel till den andra, Hanna är ju 17 år och Chris är närmare 30. Men jag tycker att vi har lyckats, vi är väldigt nöjda.

LÄS MER: Första riktigt stora grejen för mig

Utöver Idol har Herman flera andra spännande projekt framför sig. Han producerade Storbritanniens Eurovision-bidrag för 2017, och det fortsätter på samma tema.

– Nu producerar jag Schweiz bidrag till Eurovision 2018. Sedan har jag eventuellt en låt i Storbritanniens uttagning också, och faktiskt en låt i Estlands uttagning också. Så det är mycket Eurovision just nu, säger Herman Gardarfve med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa