Gotlänningen om drömmen om att bli komiker

Det är i humorn han hittar sig själv: "Man kanske kan kalla det komedi-tourettes?"

I höstas gjorde Filip Magnusson sin sista dag på Gotlands Media och i januari började humorutbildningen.

I höstas gjorde Filip Magnusson sin sista dag på Gotlands Media och i januari började humorutbildningen.

Foto: Emil Karlsson

Visby2020-02-05 18:45

22 veckor på internat är kanske inte som en dröm för alla. Men Hemse-sonen Filip Magnusson tycker att det är fantastiskt. Strax efter decennieskiftet började hans termin på Väddö folkhögskolas humorprogram.

Filip, som tidigare arbetat både på Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar, lämnade sin journalistiska bana för inte mer än ett halvår sedan.

– Jag jobbade som journalist för att jag hade en skev självbild; jag trodde inte att jag hade någonting att säga utan tänkte att det var bättre att låta andra komma till tals genom mig. Nu vet jag att det var fel, jag är lite odräglig och gillar uppmärksamhet, skrattar han fram. 

Under 2019 smög sig depressionen på honom men det var också det år han började arbeta med sin ADHD.

– Det låter lite töntigt att säga att humorn har en helande kraft. Men jag tycker att det hjälper, när jag skämtar om min depression eller min ADHD erkänner jag mina brister för mig själv samtidigt som komiken gör det till något accepterat. 

Av de 13 klasskamrater Filip har på humorprogrammet är de flesta intresserade av stand-up, precis som han själv. 

– Jag började med stand-up under hösten 2018. Jag har alltid gillat humor och flikar alltid in i samtal med någonting jag själv tycker är roligt, man kanske kan kalla det komedi-tourettes?

När GA träffar Filip Magnusson har han precis klivit av färjan från fastlandet, han är här för att han är medarrangör till ett evenemang som Gotland Comedy Club arrangerar. Och så ska han självklart dra ett gäng skämt också.

– Det här blir nog min tionde gång på scen, så jag är fortfarande ganska grön. Men chansen jag fått genom Gotland Comedy Club är mer än vad många andra får. Det är fördelen med att börja på en mindre ort, konkurrensen om scenen blir inte lika stor som i exempelvis Stockholm. 

Stilen han kör är svårdefinierad, hans set bjuder på en glad blandning av one-liners och imitationer. Och trots att det, enligt Filip, blir vanligare med grova skämt håller han sig på behörigt avstånd. 

– Ett skämt består egentligen av en väl accepterad premiss och ett oväntat slut. Att avsluta riktigt grovt kan förstås ge det där oväntade men det kan också få dig att framstå mindre sympatisk. 

Kan du dra ett skämt?

– Min ADHD gör att jag tappar bort mycket saker, nycklar och sådant. Det är så pass illa att jag har fått ett klippkort hos låssmeden, nästa gång jag kommer dit så får jag en gratis pizza!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!