GT prisade hennes konst

Ingalill Fredly har jobbat med drivved och naturmaterial i över 30 år.

I år fick hon ta emot Gotlands Tidningars pris på Vårsalongen.

21 april 2014 17:21

I år var det 20:e året som Vårsalongen arrangerades i Korsbygårdens lokaler. Vårsalongen har hållit igång sedan i fredags och avslutades under måndagen. Totalt var det ett 90-tal utställare mellan 9 och 82 år som var på plats.

På måndagseftermiddagen delades tre priser ut till utställarna. Sandra Kastås fick Korsbygårdens pris, Sebastian Grönwall fick publikens pris och Ingalill Fredly fick Gotlands Tidningars pris. Ett pris som verkligen överraskade henne.

– Bengt Valentinsson (GT:s kulturredaktör) började läsa upp motiveringen och i år hade de valt att reflektera över någon som kunde skapa värden av det tillsynes värdelösa. Då började jag fundera på om det var fler som höll på med återvinning och såg mig runt i lokalen, säger Ingalill Fredly.

Timmar efter prisutdelningen var glädjen ännu på topp. När Helagotland.se pratade med vinnaren hade hon svårt att inte hålla sig för skratt.

– Jag är så vansinnigt glad, jag trodde först att det var någon som drev med mig. Jag har hållit på med det här i över 30 år och alltid fått höra vad jag ska göra med den här skiten, säger Ingalill Fredly.

– Men nu har det blivit så jäkla modernt och hamnat i salongerna igen.

Två av de tre sakerna som hon ställde ut på Vårsalongen hittade också nya ägare.

– Det är fantastiskt och en accept på ett hantverk som man tidigare pratat illa om. Nu har de studerat hantverket och sett hur välgjort det är. Det är något som glädjer mig, säger Ingalill Fredly.

 

Förutom utmärkelsen fick Ingalill Fredly mottaga 5 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid