Han är världsbäst på gotlandsdricke

22-årige Daniel Lundström blev i helgen den yngste segraren i VM i gotlandsdricke någonsin, och redan nu siktar han på att försvara titeln nästa år. "Jag ska göra den lite mindre söt då", säger mästaren.

6 oktober 2014 18:55

VM i gotlandsdricke avgjordes på Holmhällar i lördags. 54 bidrag i femlitersdunkar fanns inlämnade till tävlingen och när juryn smakat på samtliga stod en 22-åring från Träkumla som vinnare. Han blev med det tävlingens yngste segrare någonsin.

– Det känns kul att jag vann, och det är kul att vara yngst, säger världsmästaren Daniel Lundström blygsamt.

Juryns ordförande Bernt "Bison" Nilsson var inte helt nöjd med årets startfält, och ansåg att många bryggde för sött. Även segraren Daniel Lundström tyckte det egna bidraget för lite för sött.

– Tanken var att göra den söt eftersom förra årets vinnare hade en söt dricke. Men det blev lite för mycket, konstaterar han.

Vad är du mest nöjd med när det gäller din dricke?

– Det är kombinationen av rökigheten och att den var så läskande. Den hade bra balans.

Intresset för att brygga gotlandsdricke säger han kommer från sin pappa, som bryggt dricke till jul i många år.

– Jag ville också lära mig, och började brygga själv nu i år. Första gången jag bryggde var till midsommar, men det blev inte alls bra. Sedan dess har det blivit betydligt bättre.

– Jag gör det framför allt för att det är gott och att det är lite kultur i det som man för vidare.

Till nästa års tävling siktar Daniel Lundström på att försvara sin titel.

– Jag kommer att brygga min dricke lite mindre söt då. Sedan kanske jag testar med lite andra sorters humle och malt och ser om det blir godare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa