Han skapar musik av tv-spelskonsoler

Under artistnamnet Tekmann, skapar Anders Ekman musik av modifierade tv-spelskonsoler. Begränsningarna i ljudvärlden från 8-bitarsspelen, är en utmaning som väcker skaparglädje och nostalgi.

9 november 2018 17:15

– Jag har hållit på med musik länge och jobbat med teknisk mjukvara för dj:s i Norden. Sen fick vi kidsen och flyttade hit och då fanns det inte riktigt tid att hålla på, säger Anders Ekman.

Han kommer ursprungligen från Dalarna, men flyttade till Gotland från Stockholm 2012. Det var här, mellan husrenoveringar, jobb och familjeliv, han fick upp ögonen för företeelsen att skapa musik med hjälp av gamla tv-spelskonsoler.

– Jag bad min lillebrorsa skicka hit mitt gamla Nintendo från Falun, som vi fick när det släpptes -89. Jag har haft ett intresse för tv-spelsmusik, så det finns en stark nostalgifaktor i det här, säger Anders Ekman född 1981.

I ett rum i källaren, hemma i huset i innerstan, har han sin "mancave". Här bygger Anders Ekman om gamla tv-spelskonsoler, leksakssyntar och annat till instrument, som han sedan använder för att göra musik.

– För mig är det inte bara ett musikprojekt, jag tycker om elektronik, att skapa och göra grafik. Jag löder och modifierar och bygger mina egna instrument. Det elektroniska intresset har egentligen inte varit min grej, det kom mer med det här, jag kände att jag behövde lära mig, så jag började googla.

Att göra musik på det här sättet har givetvis sina begränsningar, men det sporrar snarare Anders Ekman.

– Jag gillar enkelheten och friheten i begränsningarna. Att hitta kreativitet i din lilla, väldigt begränsade värld och utveckla den så mycket du kan. Det är rätt skönt och roligt att ha begränsningar utifrån och försöka utmana dem.

Anders Ekmans intresse för elektronisk musik går långt tillbaka.

– Från början var jag syntare hemma i Falun– det fanns inget annat, sen kom jag in på drum'n'bass och techno, men det blev aldrig något ordentligt av det.

När han började göra tv-spelsmusik bestämde sig han sig för att göra det helt solo, utan andra inblandade.

– Jag gör det själv, det är inga "kill my darlings", utan det ska bara vara mitt intresse, en hobby som ger energi och glädje.

Det visade sig dock att intresset utifrån för hans hobby, var större än väntat.

– Jag hann inte göra så många låtar innan någon som jobbade på Tekniska museet snappade upp det och ville boka mig till en makersmässa. Så jag fick bråttom att göra fler låtar.

Sedan Tekmann föddes har Anders Ekman hunnit hålla workshops och göra spelningar både i Sverige och utomlands.

– Det har rullat på med rätt mycket förfrågningar om gig, men jag har barn och hus, så man får hålla det till en lagom nivå för att hitta balansen. Det skall vara kul för hela familjen.

Anders Ekman beskriver sin publik som personer från 20 år och uppåt, som lyssnar på elektronisk musik och har någon typ av tv-spelsintresse.

– De som höll på med de här gamla konsolerna är ju 30 plus, men i och med att spelintresset exploderat de senaste 10-15 åren är det också många yngre som letar sig tillbaka och tycker att tv-spelsljudet är intressant.

Just nostalgibiten är en viktig del även för Anders Ekman själv.

– Ja, det gör nog att jag tycker att det är roligare. Men jag gör musik som jag tycker är roligt att lyssna på.

På Gotland har det hittills bara blivit en enda spelning, på Fenix ungkulturhus förra våren.

– Det är en rätt smal målgrupp, så det har blivit mer i storstäderna där det finns ett större publikunderlag att sålla ur. Intresset för retro-tv-spel finns väl, men sen ska du gilla elektronisk musik, säger Anders Ekman och utvecklar.

– Jag har upplevt att på Gotland är det musikaliskt mycket rock och pop och akustiskt som gäller, inte så mycket elektroniskt och subkulturer. Det är rätt skönt och kul att åka iväg också.

Om han ville skulle Anders Ekman kunna ägna sig mer åt Tekmann.

– Jag vill helst inte känna att det finns några krav på mig, men det gör jag nog ändå för jag är ganska noggrann. Men det ska vara så lite krav och måsten som möjligt.

Artistnamnet Tekmann är en ordlek.

– Jag heter ju Ekman och håller på med teknik, så jag tyckte att Tekmann var lite fyndigt. Det är ju en person, en man, på scen, säger Anders Ekman.

Inför sina framträdande iklär sig Anders Ekman, bokstavligen, rollen som Tekmann, i sin egendesignade dräkt.

– Det är lite superhjälte över Tekmann och det passar ju när jag gör tv-spelsmusik, det är mycket hjältar och fiender i tv-spel.

När han tar på sig dräkten, går han in i karaktären Tekmann.

– Ja, så blir det ju. Jag är inte så extravagant annars. Men jag har jobbat med musik och har varit på mycket klubbar och spelningar och vet vad jag tycker är roligt att se på, säger Anders Ekman.

Det går annars lite på tvärs mot hans personlighet.

– Jag tycker inte ens om maskerad, fast jag gick teater på gymnasiet, men jag har aldrig tyckt om att klä ut mig egentligen. Sen hände det något första gången jag tog på mig masken, jag släppte loss mer. Jag hade ingen mask från början, men när jag satte på den blev jag Tekmann på riktigt, då blev det inte jag längre.

Så jobbar vi med nyheter
Vilda Engström