Sedan Björn Ewald och sonen Victor bestämde sig för att sälja vikingabyn i Tofta har diskussionerna med en rad intressenter och familjen Ewalds funderingar gått i många olika riktningar.
Under en period såg det ut som om vikingabyn hotades att styckas upp och säljas hus för hus. Men nu står det klar att vikingabyn slipper dö styckningsdöden.
– Det vore för sorgligt om vikingabyn skulle styckas och säljas till sommarstugor och liknande, säger Victor Ewald.
Det har varit en lång process. Björn Ewald, grundare till vikingabyn, framförde redan i början av året till Helagotland.se att det var dags för nästa steg i livet. Han förklarade att var sak har sin tid. Pensionen har sin tid och han ville att någon med samma drivkraft som han själv hade för tjugofem år sedan skulle ta över.
Byggs upp på nytt i Löddeköpinge
Vikingabyns tio hus plockas nu ner för att sedan fraktas till Löddeköpinge. Där kommer byn byggas upp och bli en del av Vikingatider.
– Det är med glatt vemod som jag nu lämnar vikingabyn vidare, säger Björn med stor värme.
Tofta vikingabys grundare avslutar härmed ett långt och framgångsrikt yrkesliv inom turistbranschen med flaggan i topp. Och verksamheten drivs vidare i samma anda av Vikingatider.
Vikingatiders projektledare Lotta Jonsson, berättar att målet är att skapa en mötesplats för kultur, arkeologi och hantverk. En plats för fest och möten mellan människor i alla åldrar.
– Som ideell förening är det ofta en lång och krokig väg för att kunna genomföra det praktiska byggandet av miljö och rum för sånt här. När nu Vikingatider har fått möjligheten att köpa innebär det att vi, nu äntligen, kan skapa dessa rum, säger Lotta Jonsson.
Ska stå klart våren 2016
De tio trähusen som utgjort byn håller nu på att märkas och plockas ner för att sedan fraktas till Vikingatider i Löddeköpinge. Det hela ska vara klart redan våren 2016.
– Det här är en tuff process, både praktiskt och ekonomiskt. Vi behöver all hjälp vi kan få för att klara det hela. Men vi är så glada över att få ta hand om och kan rädda vikingabyn, fortsätter Lotta Jonsson med ett leende.
Det arbete som bedrivits i Tofta har i mångt och mycket samma målsättning som Vikingatiders; folkbildning, hantverk och sprida kunskap om forna tider.
– Nu när verksamheten i Tofta avslutas, är vi tacksamma för att familjen Ewald har valt oss för att få fortsätta förvalta både hus och verksamhet. Vi får nu en lysande möjlighet att utöka vårt arbete. Och vi får en fantastisk gillesal för fest och olika kulturevenemang som exempelvis teater, utställningar och konserter. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Lotta Jonsson.
Lotta menar att sådana initiativ som familjen Ewald tagit är sällsynta. De har lagt ner ett enormt arbete.
– Vi har en gemensam värdegrund och samarbetet kommer att fortsätta på flera sätt. Vi som håller på med olika typer av arbete kring vikingar är en ganska liten klick människor. Vi behöver hjälpas åt för att överleva och utvecklas, säger Lotta med stort eftertryck.
Hon förklarar att hon önskar att det här också blir ett startskott för ännu mera samverkan med flera andra inom vikingaområdet.
– För att hedra våra nya samarbetspartners på Gotland kommer vi att döpa denna nya del av Vikingatider till en blandning av våra två ortsnamn. Det ska heta Löddetofta, avslutar Lotta Jonsson.