"Har nog lagt 1 000 timmar på det här"

Kenneth Broström brinner för att bevara det gamla, och har därför digitaliserat filmer från hela 1900-talet. "Vill att det ska bevaras för framtiden".

Kenneth Broström lägger ner åtskilliga timmar åt att digitalisera gamla filmer.

Kenneth Broström lägger ner åtskilliga timmar åt att digitalisera gamla filmer.

Foto: Dennis Pettersson

Filmer från förr2016-03-13 15:50

Många känner nog igen Kenneth Broströms namn från exempelvis Facebook-grupper som "Vad du redan vet men gärna minns om Visby" och liknande. Där lägger han ut mycket uppskattade filmer från i stort sett hela 1900-talet. Filmer han själv letat upp i olika arkiv och därefter digitaliserat. Men vem är denne Kenneth Broström, och varför lägger han timtals på att bevara en annars bortglömd filmskatt?

– Jag har alltid varit dataintresserad och jobbade även med det inom försvaret i 20 år. När jag gick i pension 2004 hade jag inget särskilt att göra, och av någon anledning var jag inne på försvarsmuséet som då låg på P18-området. Där hittade jag till min förvåning kartonger med massa videoband. Jag frågade vad de skulle göra med dem, men ingen visste. Därför tog jag hem dem och började digitalisera dem, berättar 67-årige Broström.

Han hade sedan innan en DVD-inspelare som gjorde att han kunde förvandla gamla VHS-kasetter till DVD-filer. Därefter lade han in filmerna på datorn.

– Jag började göra det här åt muséet år 2006, och resultatet blev 200 filmer. De försökte ett tag sälja dem till självkostnadspris, men det gick inte så bra. Men så nyligen fick jag idén att lägga ut dem på Youtube, och sedan några veckor tillbaka finns 200 försvarsfilmer från 1939 och framåt på Gotlands Försvarsmuseums Youtube-kanal.

I lådan med militärfilmerna fanns även en del civila filmer. Det väckte Kenneths intresse, och han började leta efter fler. Han gick till Almedalsbiblioteket och till Landsarkivet, och kom på så sätt över en gömd filmskatt signerad bland andra filmaren Gunnar Olsson. Han digitaliserade allt han hittade, men länge låg filmerna osedda i Kenneth Broström dator.

– 2013 hittade jag dock de här Facebook-sidorna och insåg att det gick att lägga ut filmer där. Jag fick tillstånd av Landsarkivet att lägga ut de filmer jag digitaliserat, och jag fick otroligt mycket reaktioner. Folk gillade verkligen att se de här gamla filmerna, berättar han.

Varför gör du det här? Det är ju inget du får betalt för?

– Jag vill att det här ska bevaras för framtiden, så att det inte rinner ut i sanden. När jag ser filmerna uppfattar jag det som att folk lagt ned ett vansinnigt jobb och intresse i att göra dem. Ska de då hamna i en pappkartong någonstans? Det känns alldeles fel. Jag ser mig som en filmsamlare och filmälskare som gärna delar med mig. Jag blir glad när andra visar intresse, det är det som driver mig.

67-åringen från Vibble berättar att han lagt ned enormt med fritid på att digitalisera en bra bit över 400 filmer. Hur många timmar det handlar om är dock inte helt lätt att räkna ut.

– Haha, ja det där kan man undra över. Vad ska man hugga till med? 200 filmer från försvaret, 200 civila filmer. En del är två minuter långa, en del längre... Det handlar nog om säkert 1 000 timmar, det tror jag. Det motsvarar nog fem-sex månaders heltidsarbete. Jag är nog lite av en nörd, haha.

Tycker du att det är värt det?

– Ja, det gör jag. Jag har fått så mycket credit för det här, så det känns verkligen värt det. Dessutom tycker jag att det är tvärviktigt att de här filmerna bevaras. Det skulle kännas så bortkastat annars, med tanke på all tid som folk lagt ner.

På frågan vilken av alla dessa filmer som är hans favorit svarar dock Kenneth Broström inte någon av dem han själv digitaliserat.

– Det är en analog film från 1933 som varit vansinnigt uppskattat på Facebook. Den visar ett sällskap från Stockholm som flyger till Gotland för att bada. Den är väldigt rolig att se på, avslutar han.

HÄR kan du se de drygt 200 filmer som Kenneth Broström digitaliserat åt Gotlands Försvarsmuseum >>

HÄR kan du se klippet som är Kenneth Broströms favorit >>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!