Hetaste skönhetstrenderna i sommar

Sugen på en förändring? GA har tagit reda på de största skönhetstrenderna, och på hur du bäst förbereder dig inför sommaren. Satsa på en ordentlig peeling, markerade ögonbryn, glitter och en balayage.

5 maj 2017 05:00

Hår

Några av årets hårtrender är rakt hår, flätor, pastellfärger och generellt är det öppet för att testa mer vågade färger och frisyrer, berättar Magnus Norrby, frisör på salong Vacker i Visby:

– I dag är det mer accepterat att ha håret precis som du vill.

När det gäller hårfärger är just pastellfärger som mintgrön, strawberry blonde eller puderrosa fortsatt trendigt.

– En del väljer att färga hela håret medan andra bara vill ha det i topparna. När vi närmar oss sommaren passar även många på att ljusa upp håret, berättar Magnus Norrby.

Vad gäller frisyrer är det långa håret tillbaka. För de som inte kan få riktigt långt hår finns löshåret att tillgå.

– Det klassiska är att fästa håret med keratinvax, men för de med tunt eller skört hår kan det vara bättre att använda tejp eftersom det är mer skonsamt.

Ska håret vara rakt eller lockigt?

– Rakt är absolut trendigt och känns fräscht. Men jag är svag för Hollywood-svallet, så jag försöker locka kunderna att välja det, säger Magnus Norrby.

För de som föredrar kort hår är det olika varianter på den klassiska bob:en som hänger kvar.

– Att klippa kortare bak och behålla lite längd framtill är fortsatt många som väljer.

Den klassiska herrfrisyren med kortare hår i nacken och mer längd på huvudet är fortfarande den mest efterfrågade frisyren bland män, berättar Magnus Norrby. Men för de som hängt på trenden med ”man buns”, en knut bak i nacken, och sparat ut till långt hår behöver inte hänga läpp:

– Vissa trender fastnar, vilket den frisyren verkar ha gjort.

Vad ber flest om?

– Det vanligaste är nog att kunden vill toppa håret och göra blonda slingor. Men många kommer till mig för att göra neonfärgningar, det tycker jag är väldigt roligt.

Vad skulle du rekommendera om man vill göra en uppfräschning till sommaren?

– En balayage eller ombre, med ljusare färg nedtill och mörkare uppåt hårbotten. Det håller länge och är inte en jättestor förändring om man inte vill ha det.

Precis som att huden behöver skyddas från uv-strålar på sommaren, behöver även håret det.

– Solen kan bita rätt ordentligt, så att införskaffa en bra inpackning är viktigt. I övrigt är det bra att använda produkter med uv-skydd.

Hudvård

Att välja ekologiskt och naturligt är inte bara en trend när det gäller mat utan även när det kommer till smink och hudvård.

– Det ekologiska kommer mer och mer, och många efterfrågar produkter som är naturliga. Sedan har vi andra som föredrar det mer kemiska, säger Maria Ahlström, hudterapeut på Selma city spa i Visby.

Maria Ahlström märker att intresset för hudvård växer bland både kvinnor och män. Hon tror att det kan bero på att det finns många bra produkter för hemmabruk, men många väljer även att besöka henne för att göra ansiktsbehandlingar.

– Jag tror att många behöver en stund för sig själv. Även hemma tycker jag att man kan avsätta lite tid för att ta hand om huden.

A och O är att rengöra och återfukta huden, morgon och kväll, berättar Maria Ahlström.

– Jag skulle även rekommendera att man gör en hudanalys för att ta reda på vilken hudtyp man har, och sedan plocka in fler produkter som är anpassade för sin hud. Någon gång i veckan kan det vara bra att lägga en ansiktsmask med.

Nu är det även hög tid för att förbereda huden inför sommaren. Det görs bäst genom att peela och skrubba både ansikte och kropp, för att få bort döda hudceller, berättar Maria Ahlström.

– Det är bäst att djuprengöra innan sommaren så fäster brännan bättre med. Under sommaren är det viktigt att vara försiktig med att använda för starka produkter som till exempel syror, eftersom huden blir känsligare.

Vad är viktigast att tänka på när solen tittar fram?

– Att använda solskyddsfaktor, ju högre desto bättre. Det är en av de viktigaste anti-age produkterna som motverkar solskador, pigmenteringar och rynkor. Tänk på att återfukta huden efter att du vistats i solen, och på att dricka mycket vatten.

Ögonbryn

Fylliga och markerade ögonbryn har varit en het trend under en längre tid, och trenden verkar hålla i sig i år med.

– Vi märker att det är ett uppsving för brynen. Vi har kunder mellan 30 till 70 år som kommer hit och plockar och färgar brynen, berättar Camilla E Johansson, ägare till Skönheten i Visby.

Vissa vill slippa att sminka eller att färga ögonbrynen, och väljer därför att göra en kosmetisk tatuering.

– En kosmetisk tatuering för ögonbryn med 3D innebär att utföraren målar dit varje hårstrå som små streck. Färgen som används till kosmetiska tatueringar är dock mildare än den som används för vanliga tatueringar. Det är även ett bra alternativ för de som inte har tillräckligt med hårstrån för att få fylligare bryn.

Camilla E Johansson tror att de markerade brynen hänger ihop med den mer avskalade smink-trenden.

– Jag tycker inte att folk sminkar sig lika hårt som man gjorde för kanske 10 år sedan. Många väljer att inte sminka ögonen men vill ändå markera brynen, eftersom det ramar in ansiktet och ger det ett lyft.

Naglar

Till sommaren plockas de mer vågade och knalliga nagellacksfärgerna fram. En av årets stora skönhetstrender är glitter, gärna på både läppar och naglar.

– Glitter är mycket efterfrågat bland mina kunder, de flesta som en gång börjat med glitter vill inte sluta. Knalliga färger som rött, turkost och orange kommer tillbaka till sommaren men nude-trenden hänger kvar med mer hudnära toner, säger Jessica Åberg, nagelterapeut på Skönheten i Visby.

Nagelförlängning eller förstärkning är populärt, men de riktigt långa naglarna väljs bort.

– Ofta vill kunden bara förstärka sin egen nagel, de riktigt långa naglarna var vanligare förr. Samma sak med formen på naglarna, i dag vill de flesta ha en rundad, mandelformad nagel i stället för en rak.

En av de nyare nageltrenderna är så kallade chrome-naglar, där nagellacket får en metallic-blank yta.

– Den trenden verkar dock inte letat sig till Gotland än, i alla fall inte in till salongen, säger Jessica Åberg.

Sedan Jessica Åberg började arbeta som nagelterapeut för tre år sedan märker hon att kunderna bara blir fler och fler.

– Antalet nagelterapeuter har i princip dubblerats på ön och alla verkar ha fullt upp. Jag tror att fler väljer att gå och fixa naglarna eftersom det finns ett behov av att få en paus i vardagen och lite egentid, sen är det inte helt fel att få snygga naglar på köpet.

Vilket är ditt bästa tips för att få snygga naglar?

– Att använda nagelolja, det är superviktigt! Olja motverkar torra och spruckna naglar. Helst ska man använda det varje dag nu när det är lite varmare ute, och på vintern gärna två gånger om dagen.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa