Hör Maries sång till systern Josefin Nilsson

Det blev känslosamt när paret Magnus Lind och Marie Nilsson Lind framträdde tillsammans på Länsteatern. Den intima konserten avslutades med Maries sång till systern Josefin.

11 juni 2017 18:45

Kompositören, musikern och konstnären Magnus Lind har haft sin första utställning på Gotland. På söndagen avslutades utställningen "Horisonter" i Länsteaterns lokaler med en intim konsert, gratis och öppen för allmänheten, tillsammans med hustrun Marie Nilsson Lind. Ungefär samma repertoar framfördes under vernissagen och efter önskemål blev det ännu ett framträdande.

– Det är första gången vi spelar tillsammans, men efter det här blir det nog mer. Dragspel och piano passar så bra ihop, säger Magnus Lind efter konserten.

Paret turades om att läsa de dikter som Magnus Lind skrivit till sina tavlor, ackompanjerade av böljande dragspelsmusik och finstämda toner från pianot.

När Magnus Lind skulle läsa den sista dikten "Josas hav", tillägnad Maries syster Josefin Nilsson, som avled i februari 2016, bröts rösten.

– Jag blev rörd och hade lite svårt att läsa. Josas ande svävar även över tavlorna, vi är inte riktigt klara än, säger Magnus Nilsson Lind.

Framträdandet avslutades med Maries nyskrivna sång till Josefin. Magnus Lind förklarar att Marie inte orkar prata med någon efter konserten, men som det även framgår av sången så är den tyngsta sorgen efter systern över.

Marie Nilsson Lind sjöng bland annat att "det här handlar om livet" och "trots alla mörka sorger så kommer det en vår".

"Om du vågar dansa, så dansar jag. Om du vågar älska så älskar jag".

Josas hav

av Magnus Lind

Så lätt att gå vilse i jakten på mening

i jakten på svar, varför

döden bär sig åt som den gör

den stilla stunden

kommer till slut, det är så bestämt

när havet stormat ut och svanarna

fått ro i sorgeviken

i den stilla stunden höjer jag blicken

och ser vid horisonten

en nyckel till tröst

Så jobbar vi med nyheter
Text: Mona Staflin Foto: Dennis Pettersson