Hundratals ska gissa på popmusik

"Det svenska popgissundret" är underrubriken på världens kanske viktigaste tävling. På lördag öppnas dörrarna till musikquizens moderskepp.

13 februari 2020 09:20

Det är mesta segrarlaget Dr. Zoom & the Sonic Boom som vann senaste Popgisset, 2018, och därmed håller i tävlingen i år. 61 fyrmannalag är anmälda, totalt nära 250 personer.

I det svårslagna laget, som alltså inte behöver besegras denna gång, ingår Fredrik Johansson, Pelle Lundgren, Lasse Wredenborg och Tobias Grönberg.

– Vi har försökt göra ett ganska lätt giss så att alla kan har roligt, säger Grönberg.

 

Musikquizandet har vältrat sig fram de senaste åren, på pubar och restauranger görs helaftnar med popen i fokus. En hel folkrörelse, nästan.

Popgiss är dock mamman till allt, första upplagan hölls redan 1992. I år avgörs kampen via tre deltävlingar på Donner Event i Visby, det fyrmannalag med flest poäng efter finalen i april vinner. Enkelt. 

Men svårt att nå dit, det är i så fall många obskyra artister som behöver plockas fram ur minnet.

 

Lagen har inte sällan lokala blinkningar i namnen, som "Känn ingen sorg för mig Södertorg", "Jethro Östertull" och "Highway to Hellvi".

Förutom att samla poäng genom att känna igen band och artister ger tävlingen möjlighet till resor längs minnenas allé och hågkomster deltagarna trodde de glömt.

– Det är det som är charmen med tävlingen. Vi försöker hålla jämvikt mellan män och kvinnor och olika genrer. Och hur "lätt" man än gör det är det ändå alltid något lag som har flest poäng, säger Tobias Grönberg, vars lag arrangerade även 2014.

 

Förste deltävlingen på lördag har rubriken "Simon eller Garfunkel?". Knappt 200 låtar kommer att spelas under kvällen.

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
Magnus Ihreskog