GT tittar förbi när Domkyrkans ungdomsgospelkör, DUG, förbereder det allra sista inför framförandet under söndagens gudstjänst.

– Släpp nu läxorna och allt annat som ger veck i panna, säger körledaren Alma Hedlund under uppvärmningen.

Uppmaningen kan vara på sin plats; för de flesta i gruppen räcker det med att snegla på körgrannen för att bli påmind om plugget.

Artikelbild

| När GT tittade förbi övade kören in det sista inför söndagens framförande.

Många går nämligen i skolan tillsammans, flera av dem i samma klass till och med. Det är också en del av förklaringen bakom körens popularitet.

– Vi som är med är ganska bra på att rekrytera bland vänner och bekanta i skolan, säger Ester Kjellberg Olofson.

När hon började i kören för två år sedan cirka var hon yngst. Nu hör hon till veterangardet.

– Jag var lite skeptisk första gången faktiskt. Gospel var ju något amerikanskt och jag fattade inte riktigt hur en svensk gospelkör kunde låta. Jag blev alldeles tagen när jag väl var där, precis som alla andra. Både av energin i musiken och av Alma. Hon är nog den bästa pedagogen jag haft i mitt liv.

Ungdomarna som går estetisk linje på gymnasiet är kraftigt överrepresenterade i gruppen. De rör sig alltså i en värld där det inte ses som så konstigt att sjunga i kör. Ändå vet de hur det kan låta bland unga utanför "estetbubblan".

– Ja, man är ju inte jättepoppis när man säger att man sjunger i kör, säger Isabelle Levin, ett av nytillskotten i gospelkören.

Vad säger de?

– Man uppfattas nog som lite pryd, snobbig. Det finns en bild att det bara är barn till rika föräldrar som sjunger i kör. Men det är ju inte sant, svarar Ester Kjellberg Olofsson.

– Förr i tiden var många tvungna att sjunga i kör. Jag tror att det kan ha lett till en besk eftersmak, tillägger Hannes Österdahl Ösborn.

Krävs det inte förkunskaper då? Kan det vara en bromskloss för vissa?

– Det är som med allt: Ingen är bra från början, alla lär sig. Jag skulle säga att inställningen i kören är väldigt välkomnande, säger Lukas Johansson.

Att det är öppna armar som gäller blir uppenbart under repetitionerna när en helt ny sångare introduceras i gruppen.

– Ja, du kastas ju verkligen rakt in julrepet. Men det är bara att köra, säger Alma Hedlund.

– Det är lugnt. Jag är ganska intensiv, blir svaret från nykomlingen.

– Så bra. Då passar du in perfekt här, replikerar Alma Hedlund.

Domkyrkans ungdomsgospelkör kan höras nu på söndag, samt 18 december tillsammans med Kumbaya och barnkören, både gångerna i domkyrkan.