"Ingen är given som Årets Rockskalle"

Nykomlingen Mirny Mine/Anna Sundström, veteranen Thåström och folkfesten Monsters of Rauk. Det är några av dem som kan kamma hem priser vid årets upplaga av Rockskallen Music Awards.

8 mars 2019 07:22

Nästa lördag är det dags för Rockskallen Music Awards, Gotlands Allehandas årliga tillställning för att hylla den gotländska musikscenen. Inramningen av prisutdelningen har dock varierat genom åren. I år är Rockskallen tillbaka där det en gång började 2004, i dåvarande Effes, nuvarande Wisby Hofs, lokaler. På scenen denna afton står Ida Andersson Band, Väckelsen, Clara Klingenström och nu har även en fjärde akt, Tekmann, tillkommit.

– Det blir så klart annorlunda jämfört med de stora konserterna som varit och vi går tillbaka till ursprungsscenen. Musiken är en del, men sen tror jag att det finns ett stort intresse för vilka som får priserna och för oss är priset ändå det viktigaste, säger Ulrica Fransson, redaktionell utvecklingschef på Gotlands Media.

Vilka som kammar hem årets Rockskallar återstår att se den 16:e mars, men nu är de totalt 15 nomineringarna klara.

– Jag tycker att det är en väldigt bra lista. Ibland tänker man ”oj, vad har hänt under året”, men när vi sen frågar läsarna så får vi jättebra respons. Det finns ett engagemang där ute för nomineringar och vi får gehör när vi ber om hjälp, säger Ulrica Fransson.

Precis som förra året delas priset ut i fem olika kategorier: ”Årets doldis”, ”Årets liveakt”, ”Årets uppstickare”, ”Årets wow” och ”Årets rockskalle”.

– Kategorierna i sig gör att vi får en bra blandning – vi har enskilda artister, band och arrangemang bland de nominerade, säger Ulrica Fransson.

Hon tycker att nomineringar visar på både bredd och det gångna årets höjdpunkter.

– Det var ganska tydligt när vi tittade på de nomineringar som kommit in att vissa har ganska många tipsat om och betyder så klart någonting när det kommer in så många nomineringar av samma person eller artist. Vissa återkommer år efter år för att de håller på hela tiden och vissa är typiska för ett år, som Thåström i Fårösund – det är ju en gång, säger Ulrica Fransson.

Nu är det upp till juryn, som består av Rockskalleveteranen Timas Eliasson, Christopher Johnsson och Johanna Dahlbom från Joda, Ulrica Fransson och Fredrik Magnusson från Gotlands Media, samt Albin Linder från fjolårets Rockskallevinnare King Kong, att utse vinnarna. Ulrica Fransson tror att de har en tuff uppgift framför sig.

– Jag tror faktiskt det. Det finns inte en så där given om vi ser till Årets Rockskalle. Ibland har man ju bilden klar direkt, men så känns det inte nu. Men det ska bli ett spännande juryarbete, säger Ulrica Fransson.

Så jobbar vi med nyheter
Vilda Engström

Ämnen du kan följa