"Jag skall vara" uruppförs i Hellvi

På söndag sker uruppförandet av Cecilia Frankes senaste verk "Jag skall vara" i Hellvi kyrka. Texten är signerad Lars-Magnus Magnusson och tar upp världens flyktingströmmar.

17 augusti 2019 11:00

– Jag har tonsatt en text, konstaterar Slitebaserade kompositören Cecilia Franke om sitt senaste verk.

Och texten är således signerad Lars-Magnus Magnusson, verksam som poet, musiker och lärare i textinterpretation i Malmö. Duon har samarbetat en lång period.

– Vi har gjort flera verk tillsammans. Vi är gamla klasskamrater från gymnasiet i Malmö och har musicerat tillsammans. Redan när vi var 16 år spelade vi mycket fyrhändigt piano och vi har hållit kontakten, berättar Cecilia.

Lars-Magnus Magnussons text fångade Cecilia.

– Jag tyckte att texten var väldigt stark i sig. Den handlar om det bibliska "Jag ska ta vara på min broder". När han skrev texten 2015 var det väldigt mycket flyktingströmmar i världen och dessa har ju fortsatt.

I sin verkkommentar skriver hon: "Flyktingströmmarna över vårt hav, våra gränser är bara en av aspekterna i detta verk som berör vår tid, tiden i dag".

Cecilia komponerade musiken 2016-2017. Hon har valt medverkande vokalister och musiker som hon även dedikerat verket till. Det är gotländska Ad Fontes. Så är det cellisten Henning Fredriksson, ursprungligen från Barlingbo, och violinisten Maria Wernberg, Örnsköldsvik, med rötter på Gotland, samt pianisten/dirigenten Dan Eiderfors, Rute.

– Jag var och lyssnade på Dan och Maria som hade en musiksgudstjänst i Hallshuks kapell. Jag kände att de var jätteduktiga båda två så jag frågade om jag fick lov att skriva ett verk till dem och det blev de glada för, berättar Cecilia Franke.

– Jag frågade vad de ville ha och de undrade vad de kunde få. De ville gärna lägga till cello och kör och, javisst, jag hade ju skrivit körverk innan.

Kören utkristalliserades till att bli Ad Fontes, som egentligen är en vokalensemble specialiserad på gammal musik och senast kunde höras under Medeltidsveckan. .

– Så det här blir en rolig utmaning för dem med ett nyare tonspråk. De är också vana vid att sjunga på latin och nu blir det svenska.

Speltiden för "Jag skall vara" är sju minuter. Det avslutar söndagens musikprogram i Hellvi kyrka, som även rymmer verk av flera andra kompositörer, och som startar klockan 18.00.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa