– Det är många som vill komma och spela i Visby. Svårigheten är att sätta ihop ett varierat program.

Det säger Örjan Klintberg som arrangerat jazzklubbar i många år. Vårens program blandar friskt mellan nya och etablerade artister, och mellan olika genrer.

Säsongen inleds den 14 februari med sångerskan Amanda Ginsburg. Hon gästade Visby även förra vårsäsongen, och har efter det nyligen Grammisnominerats för skivan ”Jag har funderat på en sak”. Galan går av stapeln veckan innan Visbybesöket, så kanske är det en färsk Grammisvinnare som äntrar scenen.

Artikelbild

| Verka Kebbe och Örjan Klintberg i kulturföreningen Roxy har arbetat med Jazzklubbens program.

Jojje Wadenius kommer till Visby för att ge dubbla konserter den 28 februari. En chans för dem som både tycker om hans klassiska barnvisor och hans kvaliteter som instrumentalist.

– Det är sportlovsvecka och då passar vi på att ordna en konsert för barnen på eftermiddagen. På kvällen spelar han jazz med sin trio, säger Örjan Klintberg.

I trion, som spelat ihop i flera år, ingår Jonas Holgersson (trummor) och Mattias Svensson (bas).

Den 14 mars arrangerar Jazzklubben en annorlunda konsert med Lars Gullins musik. Saxofonisten Fredrik Lindborg tar med sig en stråkkvartett till Visby, och kompletterar den med Marcus Grufstedt (trummor) och Nils Ossman (bas) från Gotlandsmusiken.

Gotländske basisten Josef Karnebäck har efter studier vid bland annat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm återvänt till ön. Här har han ägnat en del av tiden åt att arrangera gotländsk folkmusik, som han den 28 mars kommer att framföra tillsammans med pianisten Daniel Tilling och trumslagaren Marcus Grufstedt.

Lars Jansson är en av Sveriges mest meriterade jazzpianister. Han har flera gånger gästat Visby och den 11 april är det dags igen. Med sig till ön har han sonen Paul Svanberg (trummor) och Thomas Fonnebaek (bas).

I slutet av februari släpper sångerskan Rigmor Gustafsson albumet ”Come home”, där hon förutom egna låtar även tolkar Kate Bush, Joni Mitchell och Tanita Tikaram. Efter releasen blir det en turné som även inkluderar ett besök i Visby den 25 april.

Jazzklubben avslutar vårsäsongen den 9 maj med ett projekt som rönte stor uppmärksamhet på Hide bluesfestival förra sommaren. Då tolkade ett band med gotländska musiker låtar av den finske basisten och multimusikern Pekka Pohjola.

Pekka Pohjola skivdebuterade i början av 1970-talet och blev sedan internationellt uppmärksammad med sitt eget band, men även i andra konstellationer. Han spelade bland annat med Made in Sweden, där Jojje Wadenius ingick.

I det gotländska bandet ingår Christer Liljegren, Lennart Westberg, Micke Carlson, Roland Löfqvist Sommestad och Tommy Broström.