Jonas Jonasson: "Därför lämnar jag Gotland"

Författaren Jonas Jonasson säljer sitt hus i Hogrän och flyttar från Gotland. "Det har blivit dags att hoppa ut genom fönstret och gå vidare", säger han.

6 juli 2019 09:00

Här i det stora kalkstenshuset i Hogrän har stjärnförfattaren skrivit sina tre senaste böcker, en ny är i det närmaste färdigskriven. Boken "Hämnden är ljuv AB" blir dock den sista Jonasson-boken att författas i skrivarverksstaden i ladugården på Gotland.

– Det är sorgligt när jag tänker på det. När jag ser bilderna i mäklarannonsen vill jag egentligen lägga ett bud själv, men det här blir bäst för familjen. Jag har en son som är tolv år nu, min sambo har också fått mer jobbengagemang i Stockholm, säger Jonas Jonasson.

I vintras såldes parets hus på Trappgatan 17 i Visby, nu går flyttlasset från Gotland till en ny ö.

– Vi flyttar till Lidingö, området vi flyttar till heter Sticklinge. Det kommer vara svårt att släppa Gotland, jag funderar på att skaffa motsatsen till en stor gotlandsgård, en liten stuga vid havet.

LÄS MER: Jonas andra roman utspelas på Gotland

Kalkstenshuset och övriga byggnader på fastigheten i Hogrän har fixats till absolut toppskick under de år som den har varit i Jonas Jonassons ägo.

– Vi har renoverat på alla tänkbara fronter. Det är nog bara bulhuset på tomten som inte är renoverat, men jag hoppas köparen tar sig an det.

Ladugården ingick inte när Jonas Jonasson köpte huset, men han köpte den och slog ihop fastigheterna.

– Vi har inte velat ändra något av det exteriöra. På insidan är ladan kontor. Det är där jag har suttit och skrivit dessa år. Att gå 30 meter över gården ger ändå en känsla av att gå till jobbet, så det har aldrig känts som att jobba hemifrån.

Jonas Jonasson flyttade till Gotland för drygt tio år sedan. Han flyttade till ön från Schweiz, där han bott en tid.

– Det var definitivt huset som drog, jag kände att jag kunde bo var som helst i Sverige, men det var huset jag fastnade för. Jag såg det första gången en grå dag i mars, egentligen då huset visar sig från sin sämsta sida.

LÄS MER: Gotlänning tjänar mest av alla författare i landet

Under sommaren tar författaren farväl av Gotland med en stor fest för vännerna.

– Jag har fått jättemånga vänner här nere. Under den tid jag bott här har jag försökt att engagera mig i lokala projekt. Jag var med och satsade i Gotlandsbåten och jag sponsrar Romateatern.

Jonas Jonassons decennium på Gotland går mot sitt slut. Vid sidan av skrivandet har det innehållit en hel del rustande och renoverande av huset.

– Det är absolut blandade känslor att lämna detta bakom sig. Men jag känner en form av stolthet att ha gjort detta, och den som tar över kommer att bo bra. Det har blivit dags att hoppa ut genom fönstret och gå vidare för mig.

Författaren flyttar in i det nya huset på Lidingö i god tid till höstterminens start. Fastigheten i Hogrän läggs ut med ett utgångspris på 9,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn

Ämnen du kan följa