I dag, tisdag, genomförs den första av sex skolkonserter på Gotland med Dan Bornemark vid klaviaturen. Med på scen finns sångerskan Helena Josefsson, 40 ungdomar från Solbergaskolans kör samt musiker från Gotlandsmusiken, vilka han tidigare samarbetet med.

Tillsammans kommer de att bjuda publiken på de känslor och funderingar som är viktigast i världen för den som går i högstadiet.

– Det är vad allt handlar om. Känslor, säger Dan Bornemark. Och så klär vi dem i olika typer av musik.

Artikelbild

| Dan Bornemark skriver musik om känslor, som han hoppas ska nå innanför tonåringarnas fasader.

Dan Bornemark är uppvuxen i Limhamn och har musiken med sig från barndomen. Mamma Gullan Bornemarks visor (som ”Herr Gårman”, ”Sudda, sudda” och ”Härligt att gå i solen”) finns i den svenska folksjälen, nyligen gav hon i en ålder av 90 ut ett nytt och nu Grammisnominerat album.

Sonen Dan har valt en egen väg, men ändå inte. Han förvaltar sin mors arv, om än i andra musikaliska kläder.

– Jag växte upp med symfonirocken, med Gentle Giant, Yes och Genesis, det hörde du kanske, säger han när GT gör ett besök under repetitionerna i Gotlandsmusikens lokaler i Vibble.

Låtarna kommer från albumet ”Typ” – ”Folk säger ju ’typ’ i var och varannan mening” – som gavs ut för ett år sedan, där finns sånger med titlar som ”Den du e”, ”Vilka kläder” och ”Generationslåten”.

Artikelbild

| Helena Josefsson har turnerat med Roxette och har ett sedan flera år pågående samarbete med Per Gessle.

– Den handlar om att allt hänger ihop, från farmors mormors tid ända fram till nu, säger han.

Han har nära i känslan till sin egen uppväxt på 70-talet, hur han saknade ett ämne i skolan: Livet. Aldrig gavs tillfälle att prata om kärlek, empati eller rädslor. Följaktligen blev det heller inte något det pratades om i kompisgänget.

– Alla hade så klart sina drömmar och hemliga förälskelser, men det fick stanna vid det, minns han.

Tack och lov hade han musiken, där fanns färg, form och känslor. Tidigt drömde han om att i framtiden skriva låtar som hjälper andra, om så bara någon enda människa.

Nu är han här, med musik han hoppas ska nå in bakom tonårsfasaderna, med fraser som ”Den du är när du är dig själv är cool”.

Solbergaeleverna har repeterat låtarna sedan i höstas, i dag ska allting sitta, Gotlandsmusiken ska strö sig bleckblåsguld över melodierna och Helena Josefsson ska lyfta med sin briljanta sång.

Huruvida den blir fortsättning runt om i landet vet ingen. Det här är premiär, resten är framtid.

En gång i tiden arbetade Helena Josefsson och Dan Bornemark tillsammans i en grupp som hette ”The Goodmornings”, därefter gick de olika vägar men har nu återförenats.

Josefsson har bland annat jobbat nära Per Gessle, turnerat med Roxette och är nu skivaktuell tillsammans med Gessle i projektet ”Mono Mind”.