Keramiker från Öland drar till Gotland och ställer ut

(GA) I 37 år har Karin Scharp och hennes man Ulf Johansson skapat bruksföremål i sin ateljé på södra Öland. För första gången ställer de nu ut i Visby.

14 april 2019 13:00

Även om kopplingarna till Gotland är flera är det första gången på 37 år som Karin Scharp och Ulf Johansson visar sina alster här, och nästan överhuvudtaget utanför sin ateljé.

– Vi ställer aldrig ut, säger Karin Scharp.

Till Gotland kom hon första gången sommaren 1979 för att liksom sin syster Lena jobba på Etelhems krukmakeri. Lena Scharp är sedan många år keramiker i Garda på Gotland och härifrån tar Karin en del av sin lera för att skapa glasyr i Resmo krukmakeri, 17 kilometer söder om Ölandsbron.

– Det har varit en stor gammal lanthandel, när man kommer in sitter vi och jobbar. I sommar blir det vår 37:e säsong, säger Karin Scharp.

Ulf är från Öland och paret träffades på en skola i Skåne. Där fanns också möjlighet att arbeta i keramik, något som lockade båda och de fortsatte sedan som elever på Capellagården på Öland.

– Det finns inget stopp. Man kan göra vad som helst i keramik, dreja, ringla och det är så svårt att man aldrig blir fullärd, säger Karin Scharp.

Turistsäsongen på Öland är längre än den gotländska och under alla år har de kunnat försörja sig på keramiken.

– Vi har ju bron. Är det fint väder kommer folk från april ända fram till slutet av september, säger hon.

I butiken på Öland, liksom på utställningen på GKF i Visby som har vernissage i dag, blandas bådas alster. Karin berättar att de använder samma glasyrer, men har olika formspråk.

– Ulfs tekannor är lite bulliga, mina är mer raka, säger hon och visar med armarna.

I sin verkstad gör de sådant som de själva tycker är kul och att bruksföremål också är snygga anser Karin Scharp är viktigt:

– Det är väl kul när man tar fram muggarna på morgonen att de också är fina.

Det mesta som produceras i Resmo krukmakeri säljs på plats. En del har visats på Kalmar slott, och för publik under södra Ölands konstnärsgilles årliga konstrunda. På utställningen i Visby visas en bra bit över 100 föremål, allt från skålar och kannor till te- och kaffemuggar. Torkan de senaste somrarna har varit lika besvärande på Öland som på Gotland och den har gett Karin Scharp inspiration till en vattenflaska med naturkork.

– Jag tycker att det är kul att jobba med det som används, säger hon.

Redan innan vernissagen har arbetet med utställningen i Visby gett ett visst mått av blodad tand.

– Jag ser med nya ögon på sakerna och får inspiration. Jag har kommit på ett nytt mönster – det mönstret ska jag göra genast när jag kommer hem, säger Karin Scharp.

Fakta

Namn: Karin Scharp.

Ålder: 61 år.

Bor: I en gammal lanthandel i Resmo på södra Öland.

Familj: Maken Ulf Johansson och döttrarna Kajsa och Matilda.

Gör på fritiden: Började rida som vuxen. Att rida är lika svårt som att dreja. Går också på yoga, gympa och springer.

Aktuell: Tog emot mästarbrev i Stockholm stadshus i höstas, tillsammans med Ulf och gotlänningarna Lena Scharp, Tord Karlsson och Anette Baggieri.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe