King kong bjuder på tolkningar av två stora stjärnor

På kulturnatten tolkar musikkollektivet King kong Cornelis Vreeswijk. I oktober gör de även två konserter där de spelar musik av Paul Simon, vilket är något av en dröm som går i uppfyllelse för bandmedlemmen Erik Törner.

6 oktober 2017 09:30

I dag och imorgon, när årets upplaga av Kultur i natten infaller, gör King kong två konserter där de spelar musik av Cornelis Vreeswijk. Den 13 och 14 oktober gör bandet ytterligare två spelningar, men då tolkas i stället Paul Simon, ena halvan av Simon & Garfunkel men som även gjort solokarriär och fortfarande är aktiv. Samtliga konserter är på Länsteatern i Visby.

– Det hela började med att jag fick erbjudande av teatern att hitta på något under dessa veckor. Jag och Joel (Joel Kant, bandmedlem reds. anm.) pratade om att det vore kul att bara göra musik, och jag har alltid velat göra Paul Simon men aldrig haft tid, och för Joel var det detsamma med Cornelis, säger Erik Törner, musiker och skådespelare.

Sagt och gjort så samlade de ihop några till dem bekanta musiker och skapade konstellationen King kong. Medverkande musiker på Cornelis Vreeswijk-konserterna är Erik Törner på sång, gitarr och kontrabas, Joel Kant på trummor och slagverk, Pelle Westlin på bland annat saxofon och kontrabas, Alexander Johansson på gitarr, Klas Eriksson på gitarr och andra stränginstrument och Clara Strauch på klaviatur och dragspel. På Paul Simon-konserterna utgår några av musikerna och Simon Svedmyr på bas, Sonja Waldén på slagverk, Mikael Carlsson på klaviatur och Maria Nyberg Jobs på saxofon och flöjt tillkommer.

– De här musikerna har aldrig spelat tillsammans förr, men det är personer som jag alltid velat få ihop och spela med. Så vi gjorde det omöjliga och plockade personerna från olika delar av landet, säger Erik Törner.

Bandet började öva i måndags och har repat intensivt fram till i dag.

– Jag har aldrig varit med i ett projekt där folk har tagit ledigt från jobbet för att kunna repa i en hel vecka. Det är också skönt att vi har haft tillgång till teatern från början och kunnat repa där, berättar Erik Törner.

Redan innan bandet började repetera hade Erik Törner en hel del planer för konserterna.

– Jag har massor med idéer på arrangemang. Men jag lämnade också öppet för idéer under repetitionerna.

Erik Törners relation till Paul Simon går långt tillbaka i tiden.

– När jag började lyssna på musik lyssnade jag bara på The Beatles, men när jag började spela musik var det Paul Simon som gällde. Han är min skola och min musikalitet är i princip baserad på honom, säger han.

Är det här en drömspelning för dig?

– Det är det verkligen. Men det är också en lite tråkigare anledning till varför jag tycker att det ska bli roligt, och det är att det är skönt att inte vara i händerna på någon krögare, bokare eller något bröllopspar. Det blir mycket krav och man hinner inte lägga ner sin själ i det. Till slut blir man helt utvattnad på kreativitet. Den här gången är allt för oss, från låtval till reptider, och jag hoppas att vi kan ge något tillbaka till publiken.

Varför ska man gå på konserterna?

– För att jag tror att det kommer bli väldigt speciellt i teaterrummet, det blir en speciell upplevelse och atmosfär. Vi kommer inte att planka låtarna rakt av utan försöka göra egna arrangemang som passar oss som musiker, säger Erik Törner.

Visbydagen och Kultur i natten Erik rankar sina bästa Paul Simon-låtar

Firandet av världsarvsstaden Visby arrangeras varje år och är alltid första helgen i oktober. I år pågår evenemanget från den 6 till den 8 oktober.

Under dagarna pågår aktiviteter som till exempel rundvandringar, modevisning, marknad, tivoli, loppis och kulturevenemang.

Invigningen sker imorgon lördag klockan 11 i Sankta Karins ruin på Stora torget i Visby.

Källa: Visbydagen.se

1. Hearts and bones

2. Flowers never bend with the rainfall

3. Something so right

4. Graceland

5. Armistice day

Så jobbar vi med nyheter
Cecilia Thomsson