Konstnär får ersättning från polisen

Jessica Lundeberg, vars konstverk plockades ner av polisen efter oroliga samtal, får nu drygt 17 000 kronor i ersättning.

10 maj 2019 15:25

Jessica Lundeberg var en av de tio konstnärer som deltog i Gotlands konstmuseums "Bakom grönskan" – en utomhusutställning i naturreservatet Galgberget. Hennes skulptur "The watcher in the woods", föreställande en flicka skrämde en fotgängare som larmade räddningstjänst. Personen tyckte sig se en person som hängt sig i skogen. Enligt polisen hade de tidigare fått in samtal om skulpturen.

Polisen som ryckte ut till platsen valde då att ta ner konstverket, la det på marken och enligt konstnären förstördes också delar av det.

– Jag blev jätteledsen och tycker att det är lite otäckt, sa Jessica Lundeberg till GA i mars, då hon fick veta vad som hade hänt.

För att kunna fixa i ordning och återmontera konstverket hade Jessica Lundeberg ansökt om 21 251 kronor, men får 17 492 kronor. Pengarna behövs bland annat för att kunna anlita ett företag som hjälpt till med svetsarbetet, enligt konstnären.

Polisens rättsenhet gör bedömningen att det är bevisat att polismännen på plats ryckt upp skulpturen och lagt den på marken, men eventuella skador på måleriet anser rättsenhet inte är troligt att polismännen har orsakat. Därför godkänns Jessica Lundebergs skadeståndsanspråk till stora delar, men inte för just måleriarbetet. (GA)

Så jobbar vi med nyheter